Calendarul următoarelor o mie de eclipse

eclipsa de soareChiar daca Terra pare a fi intr-o etapa tumultoasa a existentei sale, cu extinctii in masa prezise in viitor, cu mai mult plastic in oceane decat pesti in urmatoarele decenii, planeta noastra este incredibila sub toate aspectele. Cand privim Terra, nu de pe suprafata ei, ci in contextul pozitiei sale in Sistemul Solar, in Calea Lactee si in Univers, casa noastra este previzibila. De aceea, NASA a folosit datele pe care le are pentru a crea un calendar al eclipselor de soare si luna pentru mii de ani in viitor.

De exemplu, NASA stie ca pe 27 ianuarie 2837, sudul Mexicului va fi aruncat in bezna de o eclipsa totala de soare. Speram ca vremea sa fie frumoasa in acea zi, desi NASA nu poate merge pana acolo cu previziunile meteorologice.

Cum poate NASA sa stie exact ziua cu sute de ani inainte? Agentia Spatiala tine un catalog de 5 milenii ale tuturor exclipselor care au avut si care vor avea loc intre anii 1999 i.e.n si 3000. In aceasta perioada, Terra va trece prin 11.898 de eclipse solare dupa cum urmeaza: 4.200 partiale, 3.956 anulare (cand diametrul Lunii este mai mic decat cel al Soarelui), 3.173 totale si 569 hibride (cand pentru unele parti ale globului discul lunar este mai mic decat Soarele, iar pentru altele nu). Calendarul acesta nu spune doar faptul ca sudul Mexicului va avea o eclipsa totala in acea zi din anul 2837 ci si ora la care va incepe, momentul de maxim si ora finalului la secunda.

Citeste si  Ne-a ratat un asteroid de dimensiunea unui stadion de fotbal

Cum poate fi NASA atat de sigura?

Faptul ca Terra orbiteaza Soarele, Luna Pamantul, iar acesta se invarte in jurul propriei axe, sunt constante care nu se vor schimba prea curand, chiar daca Luna poate avea unele variatii. Asta inseamna ca nu exista prea multe variabile cand vine vorba de predicitii. Cu acest lucru in minte, NASA si-a bazat calendarul pe ceva cunoscut ca fiind Ciclul Saros, care prezice ca o eclipsa are loc o data la 8 ani, 11 zile si 8 ore. Aceasta fereastra este constanta, dar locul de unde poate fi vazuta eclipsa este mai greu de prezis. Din acest motiv, Calendarul NASA este atat de important.

[sursa]