Au fost descoperite cel mai puternice campuri magnetice
Galaxiile nu plutesc in deriva in imensul vid al spatiului. Gravitatia le organizeaza in grupuri, intitulate clustere galactice, care pot avea latimi de zeci de milioane de ani lumina, fiind cele mai mari structuri din universul cunoscut.
Astronomii cred acum ca ciocnirile clusterelor galactice genereaza cele mai puternice campuri magnetice din cosmos, potrivit unui studiu publicat in Astronomy & Astrophysics. Aceste campuri pot fi mai mari chiar decat clusterele respective.
Cand clusterele se ciocnesc, miliardele de stele si trilioanele de planete nu ajung in contact unele cu celelalte decat extrem de rar, iar asta se intampla din cauza, ori datorita, spatiului gol imens dintre ele. Cand Calea Lactee se va ciocni cu Andromeda peste 3.75 miliarde de ani, oamenii de stiinta se asteapta ca totul sa se reorganizeze intr-o galaxie gigantica.
Cantitatile uriase de gaz, praf si particule incarcate, ce plutesc intre galaxii si stele, sunt imprastiate in timpul acestor coliziuni, creand nori de material cu forma unui arc de cerc denumiti „relicve” pentru ca acestia dainuie cu mult dupa ce coliziunea a avut loc.
Cercetatorii au detectat 70 asemenea relicve inca de la descoperirea primeia in 1970, potrivit unui comunicat de presa lansat de Institutul Max Planck pentru Radio Astronomie.
Pentru acest studiu, oamenii de stiinta au folosit un radio telescop din Germania de marimea unui stadion de fotbal pentru a fotografia cele mai cunoscute 4 relicve. Una dintre acestea este „carnatul”, vizibil cu verde in imaginea de mai jos, aceasta fiind realizata in unde radio. Pata rosie este clusterul galactic. Fundalul este realizat in lumina vizibila.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.