Legiunile de nanoroboti ataca tumorile canceroase
Cercetatorii de la Universitatea Politehnica din Montreal au obtinut o reusita extraordinara in ceea ce priveste studierea cancerului. Au creat o serie de agenti nanorobotici capabili sa navigheze prin sistemul circulator sangvin pentru a administra cu precizie un medicament prin targetarea specifica a celulelor canceroase active din tumori, fara a pune in pericol integritatea organelor si a tesuturilor sanatoase din jur. Drept urmare, doza de medicatie necesara in prezent, si care este extrem de toxica pentru organismul uman, ar putea fi redusa considerabil.
Legiunile de agenti nanorobotici sunt compuse din peste 100 de milioane de bacterii flagelate – adica avand propulsie proprie – „inarmate” cu medicamente, care se deplaseaza pe cea mai scurta cale dintre locul injectarii si zona din organism pe care trebuie sa o trateze.
Atunci cand intra intr-o tumoare, agentii nanorobotici pot detecta autonom zonele care sunt lipsite de oxigen – numite zone hipoxice – pentru a le furniza tratamentul. Aceste zone hipoxice sunt cauzate de consumul sporit de oxigen al celulelor tumorale si sunt rezistente la majoritatea terapiilor, inclusiv la radioterapie.
Pentru a se deplasa, bacteriile folosesc doua sisteme. Un fel de busola creata de sinteza unui lant de nanoparticule magnetice le permite sa se miste in directia unui camp magnetic, in timp ce un senzor care masoara concentratia de oxigen le permite sa ajunga si sa ramana in regiunile active ale tumorii. Combinand aceste doua sisteme de transport si expunand bacteriile la un camp magnetic controlat de un computer, cercetatorii au demonstrat ca respectivele bacterii ar putea substitui perfect nanorobotii artificiali utilizati in acelasi scop.
Unul dintre multiplele rezultate pozitive ale acestei inovatii ar fi utilizarea nanorobotilor naturali in cadrul chimioterapiei, intrucat ar targeta direct zona afectata, eliminand efectele secundare nocive, sporind simultan eficacitatea terapeutica.
Alina Burlacu
Traducatoare de meserie, pasionata de stiinta si atrasa in special de domeniile care imi sunt mai putin cunoscute si imi starnesc curiozitatea.