Cand un lac explodeaza…

nyosOricat de ciudat ar suna, lacurile explodeaza, daca intrunesc niste conditii ideale. Pe 21 august 1986, un nor gigantic de gas a explodat din adancurile lacului Nyos din Camerun, cu o concentratie de 80 milioane de metri cubi de dioxid de carbon, si a creat un val inalt de 25 metri. Gazul a maturat o zona de 25 km patrati cu viteza de 50 km/ora si a ucis 1700 de oameni.

Localnicii si animalele lor au pierit. Oamenii de stiinta nu au inteles initial ce s-a intamplat, chiar daca acelasi lucru se mai intamplase cu un lac din apropiere, tot cu victime. Au crezut ca are legatura cu eruptiile vulcanice, ambele lacuri fiind situate in zona unui camp vulcanic numit Oku. Desi ai crede ca exista o legatura, vulcanii nu au avut nici o vina.

Ce anume a provocat explozia?

Exploziile au fost cauzate de eruptii lacustre. Vulcanii din zona sunt un semn ca exista magma aproape de suprafata, care elimina cantitati uriase de dioxid de carbon ce pot penetra scoarta terestra pentru a se acumula apoi in timp pe fundul lacurilor. Zonele acestea se afla sub presiuni mari si la temperaturi foarte mici, conditii ideale pentru ca gazul sa se dizolve in apa. Deci, dioxidul de carbon se poate dizolva in apa lacurilor si se poate acumula pana cand lacul se transforma intr-o cutie agitata de suc. Cele mai multe lacuri nu explodeaza, chiar daca se afla pe rezervoare mari de magma, pentru ca apa circula in functie de schimbarile de temperatura in timpul anotimpurilor, eliminand treptat gazul. In cazul laculurilor Nyos si Monoun, este cald tot timpul anului, iar apa nu circula. Apa mai putin densa ramane la suprafata, iar gazul dedesubt. In acest fel, zeci de milioane de metri cubi de dioxid de carbon se pot acumula. Nu se stie ce anume a declansat explozia, dar scanteia ar fi putut veni de la o ploaie torentiala, o alunecare de teren sau poate un cutremur, ca si cum ai gauri o cutie de cola agitata bine.

Citeste si  Hubble a detectat halou de gaz in jurul Andromeda

Pentru a nu se repeta o asemenea catastrofa, un om de stiinta a montat tevi pe fundul lacului care directioneaza gazul deasupra apei pentru a-l elibera treptat.

Exista acum ingrijorari privind un al treilea lac, Kivu, din Rwanda, unde exista foarte mult gaz acumulat si dovezi in sol ca eruptiile lacustre de acolo au provocat mai multe extinctii locale de-a lungul timpului. Situatia este extrem de periculoasa pentru ca lacul contine cantitati uriase de metan produse de bacterii care consuma dioxidul de carbon. Daca lacul va exploda, vom avea parte de flacari si sufocare in cazul celor 2 milioane de oameni care traiesc pe malurile sale. In 2011 au fost realizate planuri pentru a extrage metanul de pe fundul lacului cu scopul de a-l folosi ca sursa de energie.

[sursa]