Carnea si cancerul

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat pe 26 octombrie ca produsele din carne procesate precum kaiserul, carnatii si alte carnuri procesate au fost mutati in aceasi categorie de factori cancerigeni cu tigarile, azbestul plutoniul si alcoolul, categoria 1 de cancerigeni. Pe scurt, raportul spune ca riscul de cancer colorectal in urma consumului de carnuri procesate este sigur si in urma consumului de carne rosie este probabil.

Aceasta cercetare a implicat 22 de experti ce au cercetat 800 de studii epidemiologice mondiale pentru a ajunge la urmatoarele concluzii: 50g de carne procesata pe zi creste riscul de cancer colorectal cu 18%; 100g carne rosie pe zi creste riscul de cancer colorectal cu 17%. In Romania, cancerul colorectal este al doilea tip de cancer dupa frecventa, in 2013 inregistrandu-se 8660 de cazuri noi si 5190 de decese.

Aceste rezultate nu inseamna ca trebuie sa va opriti din a manca sandwich-uri. In primul rand, sunca nu este la fel de periculoasa ca fumatul sau plutoniul – sunt in aceasi categorie petru ca dovezile care leaga carnea procesata de cancer sunt puternice si nu pentru ca au acelasi potential cancerigen. In al doilea rand, asa cum spune reprezentantul OMS, Dr Kurt Straif: „Pentru o persoana, riscul de dezvolta cancer colorectal din cauza consumului de carne procesata ramane mic, dar acest risc creste pe masura ce creste si cantitatea consumata”. Practic, raportul ne spune ce stiam deja: moderatia este cheia. Mai ales in conditiile aportului de zinc, fier si vitamina B12 aduse de carne, esentiale pentru buna functionare a organismului.

Citeste si  Tratament anti-orbire

In Romania, in 2015, se consuma 58kg de carne per capita per an, adica  158g pe zi – aproape de media globala si jumatate din consumul SUA.