Căști pentru creșterea activității musculare
„Do nothing extra yet improve anyway” este un slogan atrăgător, nu-i asa? Halo Neurosciences, care a fost fondată în 2013 de către Daniel Chao și Brett Wingeier, se defineste ca o companie neuro-tehnologică pentru sportivii de elită care au avut la bază acest crez atunci cand au inventat căstile Halo Sport.
Acestea se bazează pe “stimularea ușoară”, numită si stimulare transcraniană de curent-continuu, care în esență face „mai ușoara activarea neuronilor” avand ca efect formarea de noi conexiuni. Chao spune că datele de cercetare ale companiei sugerează că acest efect poate fi folosit pentru a ajuta sportivii în a obține mai mult de la antrenamentul lor.
Tehnologia nu este totusi una inovatoare, în ultimii 15 de ani, oamenii de știință arătand că o astfel de stimulare usoară poate ajuta intr-adevar neuronii mai mult sau mai putin să se activeze. Cu toate acestea, Halo Sport au adus unele dovezi care sugerează că tehnologia ar putea fi folosită pentru îmbunătățirea activitătii cognitive, în recuperarea dintr-un accident vascular cerebral și pentru a eficientiza învățarea abilităților motorii.
Cu toate acestea, cercetătorii înca dezbat daca este sigur sau nu ca aceast tip de tehnologie pentru comercializare, unii susținand că din punct de vedere stiintific o astfel de tehnologie nu poate îmbunatati ceva atât de complicat ca performanta atletică și că vânzarea ideii publicului larg ar putea fi nesigură.
Să folosesti Halo Sport nu este complicat, jucatorii din NBA si sportivii olimpici purtand deja aceste dispozitive de stimulare a creierului în încercarea de a deveni campioni. Intensitatea undelor si directia acestora poate fi reglată. Mai mult, pentru o bună performantă, Halo învată sportivii cum să pozitioneze căstile. Halo Sport, spre deosebire de alte gadget-uri care promit rezultate fără efort- cum ar fi centurile de abdomen – nu pretinde că funcționează pentru fiecare individ. Halo promite, în schimb, că resetează creierul astfel încat să imbunătătească primirea semnalelor de la muschi în ciuda oboselii intense. Un atlet tot trebuie să se antreneze la fel de mult pentru a obține performanță, dar corpul acestuia va fi mai bine pregătit să proceseze și să se recupereze după antrenament.
Raluca Ștefănescu
Site fun despre Știință