Cautarea lui Philae continua

ESA_Rosetta_NAVCAM_141202_mosaic-1024x825La o luna dupa asolizarea pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko, oamenii de stiinta de la ESA tot nu stiu unde se afla robotelul acum, dupa ce a deviat la contactul cu cometa. Exista banuieli, dar nu l-au gasit. Sonda care l-a purtat pana acolo functioneaza foarte bine pe orbita, transmitand imagini.

Pozitia lui Philae ar putea fi langa marginea unui crater. Imaginile de rezolutie mare sunt in curs de prelucrare.

navcam_mosaic_201114Masuratorile campurilor magnetice au aratat ca robotelul ar fi lovit un obiect, poate marginea craterului, in timp ce a plutit in deriva aproape doua ore, neputandu-se ancora in suprafata cometei.

Cautarile continua, dar este foarte greu de gasit intr-un relief atat de accidentat. Agentia Spatiala Europeana a facut cateva progrese de la asolizare si pana acum. Rosetta a vazut robotelul in timp ce acesta se afla in deriva, iar datele oferte de comunicarea dintre sonda si Philae ar putea ajuta oamenii de stiinta sa-l gaseasca intr-un final.

Citeste si  Calendar - 27 noiembrie

Rosetta va ramane pe orbita cometei si va transmite informatii in 2015, in timp ce ea se va indrepta spre soare, sporindu-si activitatea. Jeturi de gaz sunt deja vizibile in cateva imagini recente trimise de acolo.

[sursa]