Cautarea lui Philae continua
La o luna dupa asolizarea pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko, oamenii de stiinta de la ESA tot nu stiu unde se afla robotelul acum, dupa ce a deviat la contactul cu cometa. Exista banuieli, dar nu l-au gasit. Sonda care l-a purtat pana acolo functioneaza foarte bine pe orbita, transmitand imagini.
Pozitia lui Philae ar putea fi langa marginea unui crater. Imaginile de rezolutie mare sunt in curs de prelucrare.
Masuratorile campurilor magnetice au aratat ca robotelul ar fi lovit un obiect, poate marginea craterului, in timp ce a plutit in deriva aproape doua ore, neputandu-se ancora in suprafata cometei.
Cautarile continua, dar este foarte greu de gasit intr-un relief atat de accidentat. Agentia Spatiala Europeana a facut cateva progrese de la asolizare si pana acum. Rosetta a vazut robotelul in timp ce acesta se afla in deriva, iar datele oferte de comunicarea dintre sonda si Philae ar putea ajuta oamenii de stiinta sa-l gaseasca intr-un final.
Rosetta va ramane pe orbita cometei si va transmite informatii in 2015, in timp ce ea se va indrepta spre soare, sporindu-si activitatea. Jeturi de gaz sunt deja vizibile in cateva imagini recente trimise de acolo.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.