A fost descoperita o cauza a autismului
Un cuplu coreeano-american a descoperit o cauza a autismului, o boala care i-a pus in dificultate pe oamenii de stiinta din toata lumea inca de la descoperirea sa in anii ’40.
Jun-ryeol Huh si sotia sa, Gloria Choi, cercetatori la Harvard si MIT, sustin ca au identificat nu doar cauza autismului ci si modalitati de preventie si anulare a efectelor bolii prin experimente pe soareci.
In doua studii publicate de jurnalul stiintific „Nature” pe 14 septembrie 2017, profesorii au aratat ca au descoperit anumite tulpini de bacterii in tractul digestiv al mamei ce ar fi modificat comportamentul urmasului. Mamele care ar fi necesitat spitalizare din cauza unei infectii masive prezinta un risc mult mai mare sa nasca un copil cu autism. Un studiu din 2010, care a implicat observarea copiilor in Danemarca, a enumerat infectiile: influenza, gastroenterocolita virala si infectii severe ale tractului urinar.
Cauza
Choi a explicat ca au gasit anumite regiuni din creier responsabile pentru comportamentul specific autismului. In 2016, intr-un studiu publicat in jurnalul „Science”, Choi si Huh au aflat ca regiunile din creier responsabile pentru comportament autist au fost afectate de niste petice. Acestea erau cauzate de o molecula (IL-17) a unei celule imune (Th17) ce este eliberata din cauza infectiei din corpul mamei in timp ce lupta impotriva acesteia. Molecula interactioneaza cu receptorii din creierul fetusului cauzand peticele. Ele se afla intr-o anumita parte a creierului cunoscuta ca S1DZ, parte a cortexului somatosenzorial, o regiune care controleaza abilitatea de a sti unde se afla corpul nostru in spatiu.
In aceste petice, aflate in S1DZ, se afla celule denumite interneuroni ce produc o proteina si sunt responsabile de echilibrarea inhibitiilor si excitatiilor. In cazul soarecilor, numarul interneuronilor din petice era scazut, ceea ce a dus la o supra-excitare a zonei S1DZ.
Cand cercetatorii au refacut echilibrul in acea regiune de creier, comportamentul autist a disparut. In cazul soarecilor normali, cercetatorii au stimulat neuronii din acea regiune si au creat comportamentul autist.
In al doilea studiu publicat in Nature, oamenii de stiinta au observat mai multi factori pentru a explica faptul ca nu toate mamele cu infectii nasc urmasi cu autism. Cho a declarat:
Asta sugereaza ca inflamatia din timpul sarcinii este doar unul din factori. Mai sunt cativa care contribuie la rezultatul final.
Privind la efectul pe care-l au moleculele effector ale celulelor imune ale mamei asupra fetusului, cercetatorii au concluzionat ca un anumit tip de bacterie inofensiva aflata in fetus, precum bacteria filamentoasa segmentata, duce la aparitia acestor petice in creier, cauzand anomalii comportamentale. Cand cercetatorii au eliminat bacteria cu antibiotice, soarecii au dat nastere unor pui normali.
Preventia autismului
Cercetatorii planuiesc acum sa investigheze daca aceste bacterii au aceleasi efecte asupra celulelor sistemului imunitar, intitulate Th17, si in cazul oamenilor. Acest lucru aprinde dezbaterea in legatura cu masurile de preventie impotriva autismului, precum blocarea efectului anumitor bacterii ce s-ar afla in tractul digestiv al mamelor.
Asadar, nu vaccinurile cauzeaza autism.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.