Ce efect are vaccinul asupra transmiterii SARS-CoV-2

ÎN CE MĂSURĂ TRANSMIT PERSOANELE INFECTATE VACCINATE ȘI CELE NEVACCINATE VIRUSUL MAI DEPARTE?

În ultima perioadă, a apărut tot mai des în spațiul public ideea că nu mai există nicio diferență din perspectiva transmiterii virusului Sars-CoV-2 între cei ce s-au vaccinat și cei ce au ales să nu se vaccineze. Convingerea e că ambele categorii pot transmite în egală măsură virusul.

Am auzit argumentul folosit de cei ce au ales să nu se vaccineze, susținând că cei vaccinați ar reprezenta de fapt un pericol pentru ei, pentru cei nevaccinați, pentru că le pot transmite virusul dacă cumva se întâlnesc în cadrul unui eveniment. Motivul ar fi acela că persoanelor vaccinate nu li se cere un test negativ înainte de intrarea la un eveniment, de exemplu.

Însă argumentul este greșit. Persoanele vaccinate și persoanele nevaccinate NU transmit virusul mai departe în egală măsură.

Neînțelegerea cu privire la această situație derivă din insuficienta clarificare sau actualizare a informațiilor. Iar rezultatul este o diminuare periculoasă a importanței vaccinării.

DAR DE CE AVEM ACEASTĂ DISCUȚIE ACUM?

Experiența cu alte vaccinuri arată că în general o persoană vaccinată transmite într-o mai mică măsură agentul patogen. Nu există dovezi că vaccinului împotriva SARS-CoV-2 face excepție de la această regulă generală. Din contră. În ceea ce privește varianta Alpha a acestui virus, adică acea variantă care a apărut inițial și din cauza căreia a fost declarată în martie 2020 pandemia de COVID-19, există studii care arată că în cazul celor vaccinați transmiterea este redusă cu mai mult de 80%.

Două studii din Israel publicate în iulie 2021 arată că două doze ale vaccinului Pfizer au o eficiență de 81% împotriva infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2. Iar persoanele vaccinate, care totuși ajung să se infecteze (pentru că se află în acel procent de 19% pentru care vaccinul ar putea să nu fie eficient), au un risc cu 78% mai mic să transmită virusul decât o persoană nevaccinată care se infectează.

Rezultatele corespund concluziilor altor studii desfășurate în alte țări. De exemplu, o analiză a 365.000 de gospodării din Marea Britanie, publicată în iunie 2021, estima că persoanele infectate cu SARS-CoV-2 aveau o probabilitate cu 40%-50% mai mică de a transmite virusul dacă aveau cel puțin o doză de vaccin administrată cu cel puțin trei săptămâni înainte.

Un alt studiu din Finlanda, publicat pe 10 iulie 2021, a reflectat că partenerii de viață ai unor cadre medicale infectate, cadre medicale care au primit cel puțin o doză de vaccin Pfizer sau Moderna, aveau un risc cu 43% mai mic să se infecteze decât partenerii de viață ai cadrelor medicale nevaccinate.

În situația variantei Alpha, lucrurile sunt extrem de clare. Persoanele vaccinate și cele nevaccinate prezintă o diferență uriașă din perspectiva transmiterii virusului.

Însă studiile care se bazează pe varianta Alpha, cum sunt cele de mai sus, sau pe alte variante, nu pot fi ușor replicate în cazul variantei Delta. Varianta Delta devine dominantă la nivel global și este mult mai contagioasă decât varianta inițială, putând să infecteze inclusiv persoanele vaccinate. Acesta este motivul pentru care au apărut acum aceste discuții cu privire la faptul că atât cei nevaccinați cât și cei vaccinați pot transmite virusul mai departe.

CUM STAU LUCRURILE ÎN CAZUL VARIANTEI DELTA DIN PERSPECTIVA TRANSMITERII VIRUSULUI

Pe scurt, da, se poate întâmpla ca și cei vaccinați să răspândească în anumite condiții varianta Delta. Însă încă de la începutul pandemiei, nimic nu a putut fi explicat în mod corect doar pe scurt.

Potrivit Centrului American pentru Controlul Bolilor (CDC), deocamdată, consensul este următorul:

  • Cea mai mare îngrijorare din perspectiva variantei Delta rămâne în rândul persoanelor nevaccinate;
  • Persoanele vaccinate complet se îmbolnăvesc mult mai rar;
  • Persoanele infectate cu varianta Delta, inclusiv cele vaccinate cu schema completă, pot transmite virusul mai departe, DACĂ AU SIMPTOME;
  • Însă chiar și așa, persoanele vaccinate răspândesc virusul pentru o perioadă mai scurtă de timp. Aceeași cantitate de material genetic viral a fost identificată și în cazul persoanelor nevaccinate, dar și în cazul persoanelor vaccinate. Diferența este însă aceea că, similar variantelor anterioare, cantitatea de material genetic viral se diminuează mai repede în cazul persoanelor vaccinate, prin comparație cu cele nevaccinate. Din acest motiv persoanele vaccinate complet vor răspândi virusul pe o perioadă mai scurtă decât persoanele nevaccinate;
  • În ceea ce privește persoanele vaccinate complet, ASIMPTOMATICE, CDC încă analizează dacă acestea pot transmite virusul mai departe.

 

Consensul este în continuare acela că vaccinarea este esențială în limitarea răspândirii virusului și în minimizarea efectelor severe ale bolii. E adevărat că vaccinurile nu sunt perfecte și că pot exista situații în care persoanele vaccinate să se infecteze. Însă vor fi în continuare mult mai protejate de complicații ale bolii și de deces.

Pfizer și Moderna lucrează în prezent la un vaccin specific împotriva variantei Delta. E posibil însă ca, până când acesta va putea fi administrat, să apară o nouă variantă dominantă, pentru că rata scăzută de vaccinare contribuie la creșterea riscurilor ca noi variante să apară.

A devenit un scut de apărare în fața altora să spui că vaccinul este un gest personal și că îl faci ca să ai grijă în primul rând de tine, să nu faci forme severe care îți pot provoca decesul. Un fel de justificare că ești responsabil doar pentru tine și că gestul tău nu afectează de fapt pe nimeni. Însă există în continuare categorii de persoane care nu se pot vaccina din motive obiective, nu pentru că refuză în mod deliberat vaccinul. Iar una dintre cele mai delicate este cea a copiilor de sub 12 ani.

Pentru copii, fiecare persoană vaccinată din jur e o șansă în plus să rămână sănătoși. Pentru că fiecare persoană vaccinată contribuie la limitarea posibilității virusului de a se replica sau de a dezvolta mutații. Chiar și dacă sunt imperfecte uneori, virusul întâlnește mai multe bariere în organismul unei persoane vaccinate. Între persoanele nevaccinate, lanțul de transmitere nu are cum să fie întrerupt.

Așa că nu, persoanele vaccinate și persoanele nevaccinate nu transmit virusul la fel. E în continuare mult, mult mai sigur să vă aflați într-o încăpere cu persoane vaccinate decât într-o încăpere cu persoane nevaccinate.

Însă chiar și așa, având în vedere informațiile pe care le avem până în prezent cu privire la eficiența vaccinurilor, la varianta Delta, la felul în care ea se transmite și la procentul mic de persoane vaccinate, sunt în continuare necesare măsuri de protecție suprapuse. Au fost întotdeauna. Oricine nu are o problemă medicală, trebuie să poarte o mască de protecție în spații închise, inclusiv persoanele vaccinate. Ventilația este în continuare esențială. Iar spălatul mâinilor ar trebui să fie deja să fie un reflex.