Ce se intampla in spatiul intergalactic?

Vidul vast aflat intre galaxii se poate intinde pe distante uluitoare de milioane de ani-lumina si pare, asa cum am scris, un vid. Dar aceste spatii contin mai multa materie decat insesi galaxiile.

„Daca ai lua un metru cub si l-ai analiza, din acest spatiu, ai gasi mai putin de un atom in el. Dar daca analizezi tot acest spatiu prezent intre galaxii, vei gasi intre 50% si 80% din toata materia prezenta in univers.” – Michael Shull, astronom al Universitatii Colorado Boulder

Asadar, de unde a venit toata aceasta materie? Ei bine, materia dintre galaxii, sau mediul intergalactic, este in mare parte format din hidrogen ionizat, adica hidrogen care si-a pierdut electronul, alaturi de elemente mai grele precum carbon, oxigen si silicon pe ici pe colo. In timp ce aceste elemente nu pot fi detectate direct, pentru ca nu emit lumina, oamenii de stiinta stiu ca exista acolo datorita modului in care lumina trece prin ele.

In anii ’60, astronomii au descoperit quasarii, galaxii incredibil de stralucitoare si active, iar apoi au observat cum lumina lor avea tot felul de lipsuri. „Bucati” din lumina venita de la quasari era absorbita de ceva aflat intre quasari si telescoapele astronomilor. Lumina era absorbita de acest gaz, aflat intre galaxii. De-a lungul timpului, astronomii au aflat ca exista adevarate filamente de gaz si materie care, impreuna, sunt in cantitate mai mare decat materia din galaxii. Cea mai mare parte a acestei materii este compusa din resturi ramase in urma Big Bangului, dar elementele mai grele ne demonstreaza faptul ca exista si praf stelar foarte vechi.

Citeste si  Virgin Galactic a ajuns in Spatiu! In sfarsit!

Tot in spatiul intergalactic, astronomii au descoperit stele singuratice ce au fost aruncate in afara galaxiilor in care s-au format de gravitatia unor gauri negre sau in urma unor coliziuni galactice.

[sursa]