Ce stim despre stangaci?

Au existat multe dezbateri despre ceea ce ii deosebeste pe stangaci de restul lumii, iar mituri noi apar in fiecare an. Oamenii de stiinta inca nu stiu intru totul ce inseamna sa fii stangaci.

De ce sunt unii stangaci, totusi? Adevarul este ca nu stim exact. Stim doar ca 10% din populatie este stangace. 12% dintre barbati si 8% dintre femei. Intrebare este de ce nu suntem impartiti 50-50. Nu are legatura cu modul de scriere, daca de la dreapta la stanga sau invers. Pana si partea genetica e ciudata, caci doar 25% dintre copiii ai caror parinti sunt ambii stangaci vor scrie si ei cu mana stanga.

A fi stangaci a fost, de-a lungul timpului, privit in mod negativ. O sanatate precara ori o speranta mica de viata au fost asociate stangacilor, desi neadevarate.

Exista si mituri pozitive. Cica cei stangaci sunt mai creativi pentru ca folosesc mai mult partea dreapta a creierului. Este unul dintre cele mai intalnite mituri. Este adevarat faptul ca emisfera dreapta a creierului controleaza partea stanga a corpului si ca emisferele sunt specializate pe lucruri diferite. De exemplu, limbajul este procesat mai mult de emisfera stanga, iar recunoasterea faciala mai mult de cea dreapta.

Citeste si  Un pui de somn ar compensa lipsa celui nocturn

Intr-un mod interesant, exista diferente ale acestor specializari cand vine vorba de stangaci vs. dreptaci. De exemplu, se spune ca 95% dintre dreptati sunt dominati de emisfera stanga. Culmea e ca si stangacii. 70% dintre acestia proceseaza limbajul mai mult in emisfera stanga.

[sursa]