Cea mai lungă eclipsă de Lună a secolului, vizibilă din România

În noapte de vineri spre sâmbătă, 27 spre 28 iulie 2018, Luna, Pământul și Soarele se vor afla pe aceeași direcție, planeta noastră umbrindu-și satelitul natural.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”, Luna va intra în umbra Pământului la ora 21:24, când marginea stângă a Lunii va începe treptat să își piardă din strălucire. Trebuie să priviți deasupra orizontului, înspre sud-est.

Momentul totalității începe la ora 22:29. Întreg discul Lunii se va afla atunci în umbra Pământului și va avea nuanțe roșiatice, cărămizii.

La ora 23:22, când se produce maximul eclipsei, Luna se va afla la aproximativ 20 de grade deasupra orizontului. Am scris aici un articol despre cum pot fi calculate gradele pe cer, fără vreun instrument special.

Citeste si  Cea mai scurta eclipsa de Luna a secolului

Orele de mai sus sunt valabile pentru București, însă puteți afla ”desfășurătorul” eclipsei pentru orașul în care vă aflați, aici.

Totalitatea eclipsei durează 103 minute, fiind astfel cea mai lungă eclipsă de Lună din acest secol.

Nu e nevoie de instrumente astronomice pentru observarea acestei eclipse. Luna în nuanțe roșiatice va putea fi observată cu ochiul liber de pe întreg teritoriul României, dacă cerul este senin și dacă orizontul nu este acoperit de clădiri.