Cea mai mare galaxie

ic1101Sunt peste 100 de miliarde de galaxii in total. Timp de 13 miliarde de ani s-au deplasat unele in jurul celorlalte, lovindu-se si unindu-se, trecand prin perioade in care s-au format enorm de multe stele si altele de seceta, in care nici o stea nu s-a nascut.

Dimensiunile si formele difera, de la galaxiile pitice si cele mijlocii spiralate si pana la cele antice gigantice cu forma eliptica. Cele mai mici pot avea un diametru de 200 ani-lumina si o masa cat un cluster. Contin 100 de milioane de stele. Cele mai mari sunt elipticele. Acestea contin cele mai batrane stele din Univers. Pot avea forma sferica sau plata si contin pana la un trilion de stele.

Intrebarea este: dintre toate galaxiile eliptice, care este cea mai mare? Ei bine, astronomii au gasit-o: IC 1101. Se afla la o distanta de 1 miliard de ani lumina de noi si este cea mai mare galaxie din Universul cunoscut. Este uriasa. Are un diametru de 6 milioane de ani-lumina si masa a 100 de trilioane de stele, cea mai mare parte a ei fiind constituita din materie intunecata. Este de 50 de ori mai mare decat Calea Lactee si de 2000 de ori mai masiva. Daca ar fi sa o plasam in centrul galaxiei noastre, ar inghiti-o, evident, dar ar include si Marele Nor Magelanic, Micul Nor Magelanic, Galaxia Andromeda si Galaxia Messier 87.

Citeste si  Costurile vizitarii Terrei ar fi astronomice pentru ET

De-a lungul existentei sale, IC 1101 s-a ciocnit cu alte galaxii si si-a extins limitele odata cu ele. Timp de miliarde de ani, galaxii precum Calea Lactee si Andromeda au fost inghitite. Este atat de veche incat stelele noi nu se mai nasc pentru ca nu mai are gaz si praf. IC 1101 are o culoare galbui-rosiatica in lumina vizibila, fata de galaxiile spiralate care sunt albastre. Culoarea este importanta si ne spune ce fel de stele se afla intr-o galaxie. Cele albastre sunt vii cu stele noi pe cand acelea eliptice galbui-rosiatice… Nu au nici o stea noua.

IC 1101, precum si cele spiralate, contine in centrul sau o gaura neagra super-masiva pe masura dimensiunii sale. Este cea mai mare gaura neagra cunoscuta. Galaxia aceasta moare incet si sigur, dar ar putea evita finalul daca s-ar mai ciocni cu altele mai tinere. Coliziunile galactice reprezinta pulsul Universului, dar acestea lasa in urma lor, dupa un timp, galaxii moarte pentru ca gaurile negre ajung sa devoreze gazul si praful din interiorul lor cu mult mai repede in timpul unei ciocniri.

Unele teorii spun ca Universul nostru este la 2 miliarde de ani de jumatatea vietii sale.

[sursa]