Astronomii au publicat cel mai mare studiu al Universului vizibil

univers vizibilOamenii de stiinta au facut cel mai mare studiu al cerului noptii si l-au publicat gratuit, partajand informatii detaliate despre obiectele astronomice care au necesitat ani de zile de colectat si analizat.

Proiectul Pan-STARRS este compus din peste 500.000 de imagini compozite ale cerului noptii asa cum este acesta observat din Hawaii, iar cercetatorii au pus totul la dispozitie gratuit oricui doreste sa exploreze spatiul cosmic din confortul de acasa.

„Proiectul Pan-STARRS permite oricui sa acceseze milioane de imagini si sa foloseasca baza de date si cataloagele care contin masuratori precise ale miliardelor de stele si galaxii. Cu ajutorul acestor informatii speram ca studenti, poat echiar utilizatori normali, sa descopere lucruri noi despre Univers” – Ken Chambers, director al Pan-STARRS

Proiectul Pan-STARRS a inceput in luna mai 2010 prin intermediul unui telescop de 1.8 metri intitulat Pan-STARRS1 sau PS1.

Citeste si  VIDEO: Cum să supraviețuiești unei căderi cu liftul

Imaginile sunt extrem de detaliata, avand in vedere ca telescopul este echipat cu o camera de 1.4 gigapixeli, cea mai performanta camera construita vreodata. Inregistreaza aproape 1.4 miliarde de pixeli per imagine. Cu aceasta rezolutie, fiecare imagine captureaza o portiune d ecer de 36 de ori mai mare decat suprafata Lunii, asa cum este ea vazuta de pe Terra. Timp de 4 ani, camera a fotografiat cerul o data la 30 de secunda, si fiecare cadru ocupa 2 gigabytes, iar toata colectia masoara 2 petabytes, adica 2.000 de terrabytes sau 2 milioane de gigabytes. Specialistii spun ca ar fi echivalentul a 1 miliard de selfieuri sau de 100 de ori contextul Wikipedia.

[sursa]