Cercetatorii au masurat cel mai mic fragment temporal

atom heliu
M. Ossiander, M. Schultz

Tocmai am vazut cum un electron a parasit un atom. Intelegerea noastra a timpului si a mediului inconjurator au devenit cu mult mai precise pentru ca fizicienii au masurat modificarile unui atom la nivelul zeptosecundelor, adica la nivelul a unei trilionimi de miliardime de secunda, cel mai mic interval temporal observat vreodata.

Cu acest nivel al detaliilor, au putut masura intregul proces al scaparii unui electron din ghearele unui atom pentru prima data intr-un test care a vizat efectul fotoelectric Einstein. Efectul a fost pus pe masa pentru prima data de Albert Einstein in 1905 si are loc atunci cand particule de lumine, adica fotonii, lovest electronii ce orbiteaza un atom.

Potrivit mecanicii cuantice, energia acestor fotoni ori este absorbita in intregime de un electron ori este impartita intre toti. Dar pana acum nimeni nu a putut studia procesul in detaliu pentru a sti ce se intampla exact.

Rezultatul este ca un electron este desprins de legaturile pe care le are cu atomul intr-un proces extrem de rapid. Cercetarile precedente au aratat ca tot procesul dureaza intre 5 si 15 attosecunde, dar inainte de asta cercetatorii au putut masura numai ce se intampla dupa ce electronul a scapat din atractia atomului.

Citeste si  Lumina Cherenkov fotografiata in ochii pacientilor

Acum, o echipa de la Institutul de Optica Cuantica Max Planck din Germania a putut sa vada si cealalta fata a procesului pentru prima data si sa masoare ce se intampla in acel interval minuscul de timp inainte ca electronul sa scape. Au tras cu lasere intr-un atom de heiu si au masurat intregul efect fotoelectric in zeptosecunde. Asa au putut masura timpul necesar modificarii starii cuantice a unui electron, de la cel constrans de atom la cel liber.

[sursa]