Planuri pentru cel mai performant reactor de fuziune nucleara
Fizicienii din toata lumea se intrec in a concepe un reactor de fuziune nucleara capabil sa reproduca procesul de fuziune atomica ce alimenteaza Soarele de mai bine de 4.5 miliarde de ani, un pariu ce ar oferi omenirii energie nelimitata, curata, sigura.
Guvernul american sustine acum planurile fizicienilor de a construi un asemenea device, ce se doreste a fi cel mai eficient de pana acum.
Fisiunea nucleara, de care ne folosim in prezent in toate centralele nucleare, genereaza energie prin ruperea nucleului unui atom in neutroni si nuclee mai mici. Chiar daca acest proces este foarte eficient prin faptul ca energia eliberata este de milioane de ori mai eficienta/masa decat procesele bazate pe arderea carbunelui, necesita un management extrem de costisitor al deseurilor radioactive rezultate.
Fuziunea nucleara, pe de alta parte, nu produce deseuri radioactive sau alte produse secundare nedorite. Genereaza cantitati uriase de energie cand doua nuclee ale unor atomi mai usori fuzioneaza intr-un nucleu mai greu la temperaturi incredibil de ridicate, iar procesul este atat de eficient incat alimenteaza Soarele de 4.5 miliarde de ani. Daca putem miniaturiza procesul prin intermediul unor masinarii ce ar putea sustine fuziunea nucleara la scara mica, Omenirea ar avea energie curata pe termen nelimitat.
Fizicienii incearca de peste 60 de ani sa construiasca astfel de device-uri pentru a obtine un proces viabil, dar provocarea este una foarte mare pentru ca fuziunea necesita temperaturi cu mult mai ridicate decat fisiunea. Cea din urma este posibila la cateva sute de grade Celsius, pe cand prima la cateva milioane. Pentru ca reactorul de fuziune trebuie sa inceapa reactia de la 0, temperatura necesara ar fi mai mare decat cea existenta in miezul Soarelui – cel putin 100 milioane de grade Celsius.
La inceputul acestui an, reactorul german de fuziune a incalzit hidrogenul la 80 de milioane de grade si a reusit sa sustina un nor de plasma pentru un sfert de secunda. Poate parea un interval foarte scurt, dar a fost o piatra de hotar.
Chinezii sustin ca au batut nemtii. In februarie au produs plasma de hidrogen la 49.999 milioane de grade si au sustinut-o timp de 102 secunde.
Pana acum, nici un reactor nu a dovedit ca poate produce energia necesara fuziunii ci au incalzit ambele materialele indeajuns de mult pentru a incepe procesul.
Acum, fizicienii de la Princeton Plasma Physics Laboratory din cadrul Departamentului american al Energiei cred ca au o solutie mai buna. Un device de fuziune nucleara consta in introducerea unei stele intr-un borcan. Savantii americani doresc sa creeze un altfel de „borcan” cu materiale mai bune si o forma diferita. Momentan, reactoarele de fuziune traditionale utilizeaza campurile magnetice pentru a mentine plasma fierbinte intr-o masinarie in forma de gogoasa.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.