Cele mai ciudate stele din galaxia noastra

Stii cum sunt stelele. Sunt acolo pe cer, linistite in treaba lor, fuzionand hidrogenul in heliu impodobind bolta cereasca, dar exista cateva stele care sunt diferite de toate celelalte. Iata-le pe cele mai ciudate, aici.

Cea mai rapida: PSR J0002+6216

Nu stim incotro se indreapta steaua aceasta, dar stim ca se duce acolo cu o viteza uimitoare: 1.130 km/secunda, adica distanta Pamant – Luna in doar 6 minute. Este una dintre cele mai rapide stele observate pana acum. Exista cateva in toata galaxia noastra, dar putine cu origini cunoscute. Aceasta, J0002, este un pulsar, adica o stea neutronica ce se invarte extrem de repede ramasa in urma unei supernove. Pe scurt, este un miez de stea moarta.

A fost propulsata la viteza aceasta dintr-un nor rezultat in urma unei supernove. Atat de puternica a fost explozia incat a expulzat-o la o viteza uimitoare.

Rosie si moarta: RX J0806.4-4123

Iata inca un pulsar, dar unul care emite radiatie infrarosie pe distante foarte mari. Nu este ceva neobisnuit, dar steaua aceasta emite numai in infrarosu, lucru care nu a mai fost intalnit pana acum. De obicei gasim pulsari care emit in raze X ori in spectrul radio.

Distanta pe care emite este de 200 Unitati Astronomice, adica de doua ori si jumatate lungimea orbitei lui Pluto in jurul Soarelui. Exista doua explicatii posibile: un disc de materie ce s-a coagulat in jurul stelei in urma unei supernove. Cu alte cuvinte, materia stelei moarte ce s-a adunat in jurul ei interactionand cu emisiile sale. Asta ne poate ajuta sa invatam mai multe lucruri despre evolutia unei stele neutronice. Sau ar putea fi o nebuloasa pulsatorie creata de un vant generat de pulsar. Asa ceva am mai observat in raze X. In infrarosu este, in mod clar, o premiera.

Anihilare de ambele parti: Apep

In 2018, astronomii au gasit ascuns intr-un nor de praf un sistem binar de stele, Apep, aflat in pragul unei supernove, iar cand se va produce explozia, aceasta va genera o eruptie de raze gamma cu o energie declansata in 10 secunde mai mare decat ar genera Soarele nostru in 10 miliarde de ani. Nu am observat nici o eruptie gamma in galaxia noastra pana acum.

Cele doua stele sunt foarte ciudate – stele Wolf-Rayet. Sunt foarte fierbinti, stralucitoare si batrane, cu o masa de 25 de ori mai mare decat Soarele nostru, o masa pe care o pierd intr-un ritm alert. Pentru ca speranta de viata a unor asemenea stele este foarte mica, noi nu apucam sa le vedem. Pe masura ce aceste doua stele se orbiteaza reciproc, isi arunca materia una celeilalte intr-o spirala spectaculoasa.

Steaua antica: HD 140283

Steaua aceasta este foarte ciudata. Este batrana… Foarte batrana. De la inceputul Universului, gen. Nici macar acest lucru nu este ceea ce face din HD 140283 ca fiind atat de speciala pentru ca am mai gasit stele batrane prin Calea Lactee pe ici pe colo, dar aceasta pare a fi mai batrana decat Universul.

Universul are 13.8 miliarde de ani vechime. Conform masuratorilor facute de Hubble in 2013, HD 140283 pare a avea 14.5 miliarde de ani. Daca luam in calcul si marja de eroare de 800 de milioane de ani, varsta acestei stele tot este mai mare decat a Universului, iar asta ne demonstreaza faptul ca mai avem lucruri de descoperit in privinta varstei acestuia.

Megastructura extraterestra: Steaua lui Tabby

Entuziasmul a disparut, dar tot nu credem ca se va evapora curiozitatea ce planeaza in jurul KIC 8462852. Descoperita de Tabetha Boyajian de la Universitatea Yale, steaua aceasta are un comportament foarte ciudat. Ii scade luminozitatea extrem de mult si creste apoi la loc. Fluctuatiile nu sunt deloc normale. Par aleatorii, iar stralucirea ii scade si cu 22%. Unele lungimi de unda sunt mai blocate decat celelalte. Steaua este mult prea batrana pentru a avea un disc protoplanetar care sa ii estompeze stralucirea. Alte teorii includ o planeta cu inele foarte mari, precum Saturn, care sa treaca prin fata ei, poate un roi de comete.

Citeste si  Foto: Cometă descoperită de Crăciun

Gigantica EPIC 204376071

Daca ai crezut ca Steaua lui Tabby este fascinanta, stai sa afli particularitatile acesteia. In 2019, astronomii au anuntat ca ceva blocheaza lumina stelei cu 80% pentru o zi. Stralucirea ii dispare subit probabil din cauza unui obiect masiv ce ar trece prin fata ei, dar ce obiect ar putea fi?

Cel mai probabil, ar fi vorba despre o planeta cu inele, dar ar trebui sa fie una foarte mare, iar modelul nu s-ar putea aplica in realitate pentru ca ar necesita o orbita foarte apropiata de stea.

Grea si lenta: HD 101065

Steaua aceasta este o legenda a ciudateniei. Se numeste si „Steaua lui Przybylski” si nimic la ea nu este normal. Apartine unei clase de stele rapide si oscilatorii de tip Ap. Asta inseamna ca apartine unei subclase Ap. Aceste stele pulseaza foarte repede, dar aceasta are o rotatie extrem de lenta. O rotatie dureaza 188 de ani, iar acest lucru poate fi cauzat de compozitia ei chimica diferita complet de orice alta stea din categoria ei.

Are cantitati foarte mici de fier si nichel, dar cantitati foarte mari de elemente grele precum strontiu, cesiu, uraniu si neodiniu. Pe langa asta, pare sa aiba niveluri foarte ridicate de actinide, elemente care au fost gasite numai in aceasta stea. Numarul atomic al acestor elemente grele variaza intre 89 si 103. Sunt elemente radioactive cu durata de viata foarte scurta, ceea ce este extrem de ciudat. Asta inseamna ca ar fi trebuit sa dispara demult din compozitia stelei.

Cea mai plauzibila explicatie este ca aceste actinide sunt rezultate din degradarea altor elemente super-grele ce exista numai in teorie, momentan, undeva in Univers.

Zombie-ul magnetic: XTE J1810-197

Magnetarii sunt unele dintre cele mai ciudate stele moarte din Univers, iar aceasta este una foarte ciudata. Sunt stele neutronice care, cumva, au dobandit campuri magnetice uriase, de quadrilioane de ori mai puternice decat cele de pe Terra.

Este unul dintre cei 23 de magnetari cunoscuti cu emisii radio. Insa, din 2008, emisiile radio au incetat pana in decembrie 2018, cand emisiile au reinceput. Numai ca, ceva e diferit… Activitatea nu mai e la fel de intensa.

Steaua care nu ar fi trebuit sa existe: Swift J0243.6+6124

Ok, stim ca stelele neutronice sunt foarte ciudate. Aceasta este una dintre ele. Aduna materie in jurul ei de la o alta stea in timp ce expuleaza jeturi relative, des-intalnite la stele neutronice si gauri negre. Sunt jeturi de plasma emise prin polii stelei. Ciudatenia acestei stele consta in campul magnetic prea puternic pentru o stea neutronica. Jeturile acestea au fost observate pana acum la stele cu campuri magnetice slabe.

Ca trestia in vant: Mira

Mira e pe moarte. O parte a sa, Mira A, a fost la fel de stralucitoare precum Soarele. Este o gigantica rosie acum, cu o lumina care pulseaza usor pe o perioada de 11 luni. Are o stea in preajma sa, Mira B, care e o pitica alba, o stea moarta. Stelele cu masa mica nu au forta sa se prabuseasca intr-o stea neutronica la finalul vietii, asa ca ramane in urma un miez inert. Aceasta pitica alba aduna in jurul ei materia expulzata de Mira A, iar materia asta formeaza un disc protoplanetar in jurul piticei. Am vazut fenomenul acesta numai in cazul stelelor foarte tinere, nu moarte. Asta inseamna ca putem avea planete in formare in jurul unei stele moarte. Wow!

Pe masura ce acest sistem binar ciudat se deplaseaza pe bolta cereasca, lasa in urma lui o coada de materie de la Mira A, precum o cometa, iar coada aceasta are lungimea de 13 ani lumina.

[sursa: Our Galaxy Has a Shocking Array of Really Weird Stars. Here’s Your Ultimate Guide (sciencealert.com)]