Avem in creier neuroni responsabili cu intelegerea timpului

De mult ori ne-am intrebat cum reuseste creierul sa inteleaga trecerea timpului si cum poate tine toate amintirile in ordine cronologica. Noi cercetari sugereaza ca exista niste celule responsabile cu intelegerea timpului, mai exact niste neuroni aflati in hipocamp care stocheaza amintirile in ordinea in care au avut loc pentru a ni le putea readuce in prim-plan in ordinea corecta.

Dovezi ale existentei acestora au existat prima data in cazul soarecilor, unde niste constructii neuronale speciale se ocupa de stocarea evenimentelor, dar prea putine stiam atunci despre existenta acestora la oameni. Pentru a investiga, o echipa de neurologi, condusa de Leila Reddy de la Brain and Cognition Research Center (CerCo) din Franta, a monitorizat activitatea electrica din creierele a 15 pacienti bolnavi de epilepsie cu ajutorul unor micro-electrozi implantati in hipocamp.

„Crearea unor amintiri episodice necesita conectarea unor evenimente distincte ale unei experiente precis localizate temporal. Avand in vedere importanta hipocampului in ordonarea cronologica, am testat daca neuronii din aceasta zona stocheaza informatia temporala in timp ce participantii au invatat ordinea unei secvente de amintiri”, explica cercetatorii in studiu

Experimentele au fost realizate in timpul unor teste medicale care au folosit electrozi pentru a localiza sursa crizelor epileptice in creier. Ca rezultat, cercetarea nu a necesitat nici un implant invaziv sau riscant din afara cercetarii epileptice. In timpul acestor experimente, participantilor le-au fost prezentate mai multe imagini intr-o anumita ordine si au fost rugati sa o memoreze. In timpul sesiunilor, electrozii au inregistrat activitatea unor anumiti neuroni in hipocamp in timp ce acestia raspundeau experimentului atat in timp ce subiectii priveau imagini, dar si atunci cand imaginile nu le erau prezentate, ba chiar si cand erau rugati sa prezica ce imagini ar fi urmat sa le fie aratate dintr-o ordine deja parcursa.

Citeste si  Unde se afla scorpionul românesc?

Potrivit cercetatorilor, neuronii implicati sunt o dovada a existentei asa-ziselor celule temporale: neuroni ale caror activitate este modulata de un context temporal intr-o fereastra de timp bine definita. Oamenii de stiinta cred ca acesti neuroni au fost foarte activi in timpul memorarii sau amintirii secventei de imagini in timpul experimentelor, dar ca au fost, de asemenea, activi si cand nu au fost prezentati stimuli vizuali, sugerand ca inregistrau trecerea timpului chiar si atunci cand nimic nu se intampla.

Cercetatorii sunt de parere ca celulele temporale din creierul uman sunt multi-dimensionale, capabile sa incorporeze informatii care au legatura cu timpul, dar si diferite tipuri de informatii senzoriale ori stimuli.

Rezultatele au fost publicate in Journal of Neuroscience.

[sursa: ‘Time Cells’ Identified in Our Brains Encode The Flow of Time, Scientists Say]