Geneva, 2016: Modelul Standard al fizicii rezista

CERN
Foto: Maximilien Brice

Este oficial: CERN a infirmat ieri existenta unei noi particule ce nu ar fi fost prezisa de Modelul Standard al fizicii.

Povestea a inceput in urma cu aproape noua luni cand, pe 15 Decembrie 2015, CMS si ATLAS (2 dintre cele 7 experimente din cadrul CERN) au indicat posibilitatea existentei unei particule fundamentale la un nivel de energie de 750 GeV (Giga Electronvolti), sub forma unei descompuneri in perechi de fotoni.

O particula cu masa 750 GeV ar fi reprezentat o lovitura masiva data Modelului Standard, model ce reprezinta cea mai precisa explicatie a fizicii particulelor pe care o avem in acest moment. Odata confirmata, aceasta particula ar fi avut de aproximativ 4 ori masa celei mai grele particule confirmate, quarcul de varf, si de 6 ori masa renumitului boson Higgs.

Echipele de la CMS si ATLAS au petrecut ultimele 7 luni incercand sa confirme si sa interpreteze ce ar insemna aceasta particula pentru fizica moderna. In acest timp, teoreticienii de peste tot au publicat sute de lucrari stiintifice, incercand sa ofere explicatii pentru existenta particulei. Explicatiile au variat de la un boson similar cu Higgs, pana la teorii mai exotice, cum este cea a Supersimetriei, teorie ce prevede existenta unor particule cu mase intre 500 si 800 de GeV.

Citeste si  Terapie anti-cancer dizolva o tumoare in 3 saptamani

Odata repornit in martie 2016, acceleratorul de particule de la Geneva a generat un volum record de date, de 5 ori mai mare decat in 2015 in doar 4 luni si jumatate. In setul de date din 2016, anomalia la nivelul de 750 GeV nu a mai fost observata. Dupa ce au testat si o parte dintre explicatiile teoreticienilor, cele doua echipe au tras concluzia ca datele din 2015 au reprezentat o anomalie statistica.

Aceasta concluzie intareste Modelul Standard al fizicii particulelor, cel putin pentru moment. Partea buna a povestii este insa ca acceleratorul functioneaza acum la un nivel record de energie si de coliziuni de protoni. Daca exista particule in afara Modelului Standard, fizicienii le vor cauta cu inversunare. Urmatoarea imbunatatire majora a acceleratorului se va desfasura in 2019-2020, urmand sa ne ofere mult mai multe date.

[sursa][sursa]