China a început să opereze cel mai mare radio telescop

telescop
Foto: Liu Xu/Xinhua

Din 1963 și până în 2016, telescopul Arecibo din Puerto Rico a fost considerat cel mai mare radio telescop cu o singură apertură din lume. Din acest weekend însă, telescopul Arecibo a fost oficial detronat de Five-hunder-meter Aperture Spherical Telescope (FAST) construit în China.

Deși conceptul proiectului există din 1994, China a început construcția telescopului FAST în martie 2011, în provincia Guizhou din sud-vestul țării. După cinci ani de construcții și cu un cost de 180 de milioane de dolari, cel mai mare radio telescop cu o singură apertură din lume, având un diametru de 500 de metri, este acum funcțional.

FAST a fost construit într-o depresiune naturală din provincia Guizhou, statul chinez relocând 9.000 de oameni din regiune pentru a asigura atât construcția efectivă a telescopului, cât și o rază de 5 km în jurul acestuia, izolată de orice interferențe radio.

Telescopul construit de China depășește telescopul Arecibo nu doar în diametru și sensibilitate, ci și în viteza de examinare și nivelul de acoperire a cerului, deși vor trece încă trei ani până când toate instrumentele vor fi complet calibrate și funcționale.

Citeste si  NASA a descoperit o gaura imensa pe suprafata Soarelui

Scopul lui FAST este să capteze unde gravitaționale și emisii radio ale stelelor și galaxiilor din jurul nostru și chiar și posibile semne ale vieții extraterestre. Primele teste desfășurate recent au detectat semnale radio ale unui pulsar aflat la 1.351 ani lumină distanță față de Pământ.

De asemenea, China a finalizat și construcția unor zone pentru turiști, pe un munte în apropierea telescopului din provincia Guizhou, de unde pot fi făcute observații.

Telescopul FAST vine să completeze seria de succese spațiale înregistrate recent de China, printre care lansarea celui de al doilea laborator spațial, Tiangong 2 și lansarea primului satelit cuantic de comunicații.

[sursa] [sursa]

Anca Stănescu