China a pierdut controlul asupra statiei sale spatiale

tiangong-1
CNSA

In timp ce lumea si-a indreptat privirea spre cer in timp ce China isi lansa a doua statie spatiala pe orbita, natiunea parea ca ar fi acceptat in tacere pierderea controlului primului sau modul. La conferinta de presa de miercurea trecuta, inaintea lansarii modului spatial Tiangong-2, oficialii chinezi au confirmat ca predecesorul sau, Tiangong-1, va cadea la un moment dat in atmosfera terestra in a doua parte a anului 2017.

Desi nu exista motive de panica, deoarece Tiangong-1 va arde in atmosfera, anuntul este vazut cu ingrijorare de comunitatea spatiala. Totusi, China a pierdut controlul statiei sale spatiale…

Wu Ping, director adjunct al Manned Space Engineering Office, a declarat presei saptamana trecuta ca modulul spatial, lansat in septembrie 2011, si-a indeplinit misiunea istorica, avand-o pe aceea de a functiona in spatiu pentru doar doi ani. Statia spatiala, creata ca o componenta modulara mica si capabila sa andocheze cu navete si capsule spatiale, este inca intacta si orbiteaza Terra la o altitudine de 370 km.

Dar acea altitudine tot scade, iar cand va intra in contact cu straturile exterioare ale atmosferei la finalul anului viitor, va fi consumata intr-o minge de foc.

Citeste si  Este oficial: China are cel mai rapid computer

Potrivit agentiei nationale de presa, Xinhua, China va monitoriza caderea lui Tiangong-1 si, in cazul unei posibile coliziuni cu Terra, va emite un avertisment international. Putem rasufla usurati…

Chiar daca a venit confirmarea ca Tiangong-1 va cobori si va arde in atmosfera, China nu clarifica daca aceasta este o coborare controlata sau daca modulul a scapat de sub control. Specialistii cred ca este cazul din urma. Un satelit este distrus controlat deasupra oceanului pentru a nu pune populatia de la sol in pericol. China declara ca nu stie momentul arderii si nici daca va fi un pericol, ceea ce ne arata ca nu mai poate controla modulul.

Petru Stratulat

[sursa]