O bucata din scoarta terestra a disparut
Acum 60 milioane de ani a avut loc cea mai mare ciocnire continentala din istoria Terrei, cand India s-a lovit de placa eurasiatica. Ciocnirea, care continua de milioane de ani, a rezultat in formarea muntilor Himalaya. Conform unui studiu nou, coliziunea nu a directionat scoarta terestra numai in sus ci a si scufundat o cantitate uriasa.
O echipa formata din geofizicieni condusi de Universitatea din Chicago a folosit modele pentru a estima cantaitatea de materie scufundata. Cercetatorii sunt surprinsi de cantitatea de scoarta terestra ce pur si simplu a disparut de la suprafata planetei. De regula, cand doua placi tectonice se ciocnesc, scoarta se ridica datorita densitatii sale si a flotabilitatii. Intre timp, scoarta oceanica, mai subtire dar si mai densa, este scufundata in mantaua Terrei. La ora de geografie invatam aceste lucruri si faptul ca cea continentala nu se poate deplasa decat in sus.
Potrivit calculelor oamenilor de stiinta, singurul mod de a reduce masa continentala in cazul acestei ciocniri este prin scufundarea ei. Descoperirile ar putea genera controverse in comunitatea stiintifica dar ipoteza explica si motivul pentru care unele eruptii vulcanice scuipa elemente care sunt foarte rare in mantaua planetei precum plumb si uraniu.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.