Combustibil din dioxid de carbon

dioxid de carbon, combustibil, monoxid de carbon
Credit: Chenxi Qian

In fiecare an 30 de miliarde de tone de dioxid de carbon sunt eliberate in atmosfera, contribuind la incalzirea globala. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Toronto sustine ca a gasit o modalitate de a transforma aceste emisii in combustibil, folosind o resursa naturala extrem de abundenta: siliciul. Acest element este al saptelea din punct de vedere al cantitatii in univers si al doilea in scoarta Pamantului.

Ideea cercetatorilor nu este noua, dar stabilitatea chimica a dioxidului de carbon a facut dificila gasirea unei solutii.

„O rezolvare cu ajutorul chimiei cere un material care este foarte activ si poate fi un catalizator pentru transformarea dioxidului de carbon in combustibil. De asemenea este nevoie sa fie facut din elemente ieftine, non-toxice si usor de gasit” spune Geoffrey Ozin, profesor de chimie la Universitatea din Toronto.

Citeste si  Cum ar trebui sa ne incarcam telefonul

Ozin si colegii sai au publicat un material in care anunta ca au gasit nanocristale de siliciu care indeplinesc aceste criterii. Hidrurile nanostructurate – nanocristale de siliciu terminate in hidruri – au un diametru de 3,5 nanometri si o suprafata cu o putere de absorbtie suficient de mare pentru a aduna razele apropiate de spectrul infrarosu, cele vizbile si ultravioletele dar si un agent chimic ce transforma dioxidul de carbon in monoxid de carbon.

Cercetatorii lucreaza la gasirea unor cai de a creste activitatea si rata de productie, scopul final fiind construirea unei rafinarii solare.

Ana Maria Nica

[sursa]