Cometa C/2020 F3 NEOWISE este vizibilă cu ochiul liber

O cometă ce călătorește din cele mai îndepărtate colțuri ale sistemului nostru solar este vizibilă cu ochiul liber pe cerul nopții. Cometa C/2020 F3 NEOWISE a fost observată prin telescop în timp ce se îndrepta către Soare. În urma acestei întâlniri cu Soarele, straturile exterioare ale cometei au fost încălzite și au format gazul și praful care compun coada cometei. În drumul ei de întoarcere spre exteriorul sistemului solar, cometa va trece pe lângă orbita Pământului.

În următoarele zile, cometa este vizibilă cu ochiul liber de pe Pământ, însă, dacă aveți la îndemână un binoclu, s-ar putea să vă bucurați de o imagine și mai spectaculoasă. Cometa este vizibilă după ce apune soarele sau imediat înainte de răsărit, aproape de orizont, înspre nord, sau nord-est.

Potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, ca să găsiți mai ușor cometa, trebuie să cunoașteți constelația Carul Mare, care vă va duce la steaua Capella, o stea foarte strălucitoare. Cometa se va afla sub steaua Capella, mutându-se tot mai înspre stânga ei în fiecare zi. Pe site-ul Observatorului puteți găsi două hărți care vă ajută să vă orientați.

Pe 22 iulie, cometa se va afla la cea mai apropiată distanță față de Pământ. Însă cometele sunt imprevizibile, nu se știe dacă până atunci va mai putea fi observată cu ochiul liber. Așa că treziți-vă în noaptea asta și căutați un loc cu orizont liber începând cu 4 dimineața. Vom mai fi vizitați de Neowise abia peste 6.800 de ani.