Comunicarea celulara este cheia vietii

celula stemCercetatorii au descoperit un mecanism de comunicare intercelulara care explica in ce fel sistemele biologice si actiunile – cum ar fi bataile inimii – functioneaza corect in majoritatea timpului. Practic, celulele noastre comunica ca in jocul „telefonul fara fir”.

Descoperirea ne lamureste asupra interactunii intre celule si sugereaza ca, in cazul celor canceroase, ar putea fi vorba despre „o comunicare defectuoasa”.

Studiul a fost realizat de catre cercetatori de la Oregon State University si Purdue University si sprijinit de catre National Science Foundation si Simons Foundation.

Se stie ca celulele au diferite abilitati senzoriale, care stau la baza functionarii lor: capacitatea de a simti lumina, caldura, semnalele nervoase, substantele chimice etc. Conform studiului, o singura celula poate sa nu recunoasca un stimul, dar cand numarul lor creste, cresc si sansele ca stimulul sa fie identificat.

Citeste si  Transplant de uter de la donatoare vie

Bo Sun, profesor asociat la College of Science de la Oregon State University, spune ca in cazul celulelor individuale, acestea nu inteleg intotdeauna corect mesajul, procesele senzoriale devin confuze si astfel apar greseli. Dar, ca peste tot, unde-s multi puterea creste, iar capacitatile senzoriale colective creeaza posibilitatea unui raspuns corect. „Comunicarea colectiva este cheia vietii.”

Comunicarea si colaborarea intre genereaza un raspuns de obicei corect. Celulele canceroase, insa, nu sunt foarte buni comunicatori. Ele rezista procesului de comunicare colectiva si cand suficiente astfel de celule apar, acest proces slabeste si se intrerupe.

Ana Maria Nica

[sursa]