Consumul cronic de canabis reduce densitatea minerala osoasa

canabisRezultatele unui studiu clinic recent publicat in American Journal of Medicine,  evidentieaza  reducerea densitatii minerale osoase (DMO) cu ~ 5% la consumatorii cronici de canabis comparativ cu lotul de control (pacienti  fumatori) precum si dublarea riscului de aparitie a fracturilor de risc.

Stuart H Ralston, senior autorul studiului,  medic  la Centre for Genomic and Experimental Medicine, Universitatea  din Edinburgh, Scotia a declarat pentru Medscape Medical News  rezultatul neasteptat  al cercetarii.

„Un lucru pe care l-am descoperit la consumatorii cronici de canabis este DMO mica, destul de surprinzator in conditiile clasice in care canabisul stimuleaza apetitul.  Probabil consumul prelungit are efecte anorexice”.

Studiul transversal a inclus 200 de consumatori cronici de canabis, recrutati din serviciul de medicina primara in intervalul 2011- 2014. Participantii au fost impartiti in consumatori  moderati  (n=56) si frecventi  (n=114), luand in considerare un numar de _< 5000 episoade de fumat/parcursul  vietii. In plus, 114 fumatori care au raportat  < 5 episoade de fumat canabis au fost recrutati ca martori.

Consumatorii  cronici au fumat de peste  47.000 de ori (vs  consumatorii  moderati de 1.000 de ori) si erau mai tineri decat grupul martor (40.5 ani vs  49.5 ani).  De asemenea,  consumatorii de canabis au fost mai putin probabil sa fie de sex feminin decat fumatorii (tutun), iar consumatorii de canabis de sex feminin au fost semnificativ mai putin probabil sa fie in post-menopauza decat grupul martor. Nu au existat diferente semnificative între consumatorii de canabis și grupul martor în ceea ce priveste consumul de alcool si pentru utilizatorii cronici, numarul de pachete fumate/an (PA),  cu toate că utilizatorii moderati de canabis au avut semnificativ mai putine PA decât grupul martor. In privinta activitatilor sportive, nu au existat diferente semnificative între grupuri. Cu toate acestea, consumatorii  cronici de canabis au avut un IMC (index de masa corporala) mediu semnificativ mai mic decat grupul martor. Utilizand evaluarea DXA s-au evidentiat scoruri mai mici ale DMO at la nivelul soldului cat si la nivel lombar. Totodata s-au remarcat si valori scazute ale 25 (OH) vitaminei D, la consumatorii frecventi. Oamenii se pot intreba: „Ce efecte secundare (nocive) ar putea avea canabisul?”. Numeroase informatii provenite din literatura de specialitate (psihiatrie) coreleaza consumul de canabis cu predispozitia la psihoza,  la persoanele susceptibile.

Citeste si  Studiu uriaș: psihoza și consumul de canabis

Autorii  mai pun in evidenta si faptul ca studiul este singular deoarece  vizeaza efectele drogului asupra scheletului  osos uman (pana recent nu au existat decat studii celulare si pe rozatoare). Se deschide astfel calea pentru continuarea cercetarii, tinand cont si de contextul impactului psihologic al consumului precum si de eforturile pentru legalizare acestuia.

Andreea Apostolescu

[sursa]