Un nou contraceptiv masculin s-a dovededit eficient la șoareci

Un nou tip de contraceptiv masculin, care nu se bazează pe hormoni, a arătat succes preliminar la șoareci. Medicamentul inovator nu este doar reversibil ci vine și cu foarte puține efecte secundare.

Testele clinice pe oameni sunt încă la câțiva ani distanță, dar în experimentele inițiale pe rozătoare, doza corectă de medicament la momentul potrivit poate intra în fluxul sanguin, poate ajunge în testicule și poate reduce hiperactivitatea spermei.

Compusul se numește CDD-2807, iar cercetătorii din SUA conduși de Colegiul de Medicină Baylor sunt dornici să continue studiul.

Când echipa a injectat aproximativ o duzină de șoareci cu CDD-2807 zilnic timp de 21 de zile, șoarecii masculi, cărora li s-a administrat una dintre doze, nu au avut niciun pui. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că masculii și femelele trăiau împreună și se împerecheau. Odată ce administrarea medicamentului a fost oprită pentru aproximativ 53 de zile, masculii au început din nou să producă urmași.

La examinarea testiculelor șoarecilor masculi, cercetătorii au descoperit că cei tratați cu CDD-2807 aveau un număr mai mic de spermatozoizi, o motilitate mai scăzută a spermei și mai puțină spermă hiperactivată în comparație cu grupul de control.

Am fost încântați să vedem că șoarecii nu au prezentat semne de toxicitate de la tratamentul cu CDD-2807, că acest compus nu s-a acumulat în creier și că tratamentul nu a modificat dimensiunea testiculelor. Important, efectul contraceptiv a fost reversibil. După o perioadă fără compusul CDD-2807, șoarecii și-au recuperat motilitatea și numărul spermatozoizilor și au devenit din nou fertili – a declarat patologul Courtney Sutton

Cercetătorii au descoperit activitatea de încetinire a spermei a CDD-2807 într-o bancă de posibile medicamente. A ieșit în evidență datorită capacității sale de a inhiba o proteină numită serin/treonin kinaza 33 (STK33), care este prezentă în testiculele mamiferelor.

Atât la șoareci, cât și la oameni, fără gena STK33, care codifică proteina STK33, studiile au arătat că apar defecte ale spermei care duc la infertilitate, deși nu pare să existe alte probleme de sănătate asociate cu varianta.

STK33 este, prin urmare, considerat o țintă viabilă cu preocupări minime de siguranță pentru contracepția la bărbați – explică biologul reproductiv Martin Matzuk, care conduce laboratorul de la Baylor.

Prima pilulă contraceptivă pentru femei a fost introdusă acum aproape 60 de ani, iar astăzi există numeroase forme noi disponibile pentru persoanele de sex feminin, de la pilule orale la dispozitive implantabile.

Citeste si  Pilula contraceptiva poate schimba forma creierului

Prin contrast, ultimul nou contraceptiv masculin care a ajuns pe piață a fost în anii 1980, când oamenii de știință au descoperit cum să facă o vasectomie minim invazivă.

De decenii, publicul și oamenii de știință au discutat despre posibilitatea unei forme de contracepție pentru bărbați. Ideile au variat de la încălzirea testiculelor cu nanoparticule, la „oprirea” spermei cu o pilulă, la un „dop” hormonal injectabil pentru testicule.

Dar, deși unele dintre aceste metode arată succes la șoareci, proiectarea unui medicament uman care să fie de lungă durată, reversibil și fără efecte secundare, s-a dovedit a fi dificilă.

În 2016, un studiu clinic pentru un contraceptiv masculin a fost oprit din cauza efectelor secundare negative. Totuși, mulți au subliniat rapid standardul dublu: aceleași efecte secundare, cum ar fi pierderea libidoului, schimbările de dispoziție și depresia, sunt considerate acceptabile când contracepția este destinată femeilor.

Când pilula contraceptivă feminină a fost introdusă pentru prima dată în anii 1960, dozele mari de hormoni au cauzat efecte secundare severe și riscante, unele dintre acestea crescând riscul de atacuri de cord sau de accidente vasculare cerebrale la pacienți. Totuși, le-a luat oamenilor de știință mai mult de un deceniu pentru a descoperi acest lucru, deși efectele secundare neplăcute și uneori fatale erau evidente în primele studii clinice din anii 1950.

Astăzi, procesul din spatele cercetării medicamentelor umane este mult mai riguros, ceea ce este evident o mare îmbunătățire, dar înseamnă și că oamenii de știință alocă mai mult timp pentru a situația în ceea ce privește povara contracepției.

Oamenii de știință de la Colegiul de Medicină Baylor încearcă să reducă acest decalaj, iar candidatul lor contraceptiv pare să fie foarte eficient în perturbarea funcției spermei la șoareci. Echipa dorește acum să testeze „excelentul lor instrument chimic” la primatele non-umane.

Studiul a fost publicat în Science.

[sursa]