Imagini detaliate din Coreea de Nord văzute de pe ISS
De la 400 de kilometri înălțime, o cameră ultra-high-definition denumită Iris înregistrează imagini fără precedent ale planetei, inclusiv din capitale ale regimurilor dictatoriale precum Coreea de Nord. Această cameră a fost lansată de o companie numită UrtheCast în 2013, dar a putut fi folosită abia din 2014, când astronauții ruși au finalizat atașarea ei pe Stația Spațială Internațională (ISS).
Oriunde zboară ISS, Iris observă și înregistrează imagini ale Terrei la o rezoluție de un metru pe pixel. E de ajuns pentru a putea observa o umbră alungită a unei persoane sau o grămadă mare de frunze. Pe 30 mai 2016, UrtheCast a înregistrat secvențe video 4k cu capitala Coreei de Nord, Phenian, oraș în care locuiesc aproximativ 3,3 milioane de oameni. Compania a făcut publice aceste imagini cu câteva zile în urmă.
O imagine de ansamblu cu obiectivele văzute.
În secvențele video clădirile înalte par a se mișca sau a se transforma în timp. Asta deoarece stația spațială zboară pe deasupra cu o viteză de 28.100 km/h, și software-ul modifică imaginile pentru a fixa pe un anume punct.
În cadrul de jos se poate observa Palatul Kumsusan al Soarelui (dreapta). “Mausoleul în care sunt depuși spre odihnă veșnică liderii nord coreeni”, anunță UrtheCast în comunicatul de presă. Se observă și reflexiile razelor solare din paviment.
Într-un zoom făcut pe acest cadru, unul dintre inginerii UrtheCast a observat “umbra unei persoane care merge pe trotuar” lângă mausoleu. Persoana poate fi văzută cum virează la colțul din centrul imaginii.
Desigur, ceea ce poate vedea UrtheCast pălește în comparație cu nivelul înfricoșător al detaliilor pe care sateliții comerciali le pot surprinde. Sateliții militari de spionaj pot cerceta și mai în detaliu.
Se poate vedea de sus, cu ușurință, chiar și un telefon în mâna ta, dar guvernul Statelor Unite limitează rezoluția imaginilor care pot fi comercializate. În orice caz, companiile fac lobby pe lângă guvernul Statelor Unite pentru a li se permite să vândă aceste imagini ultra-detaliate oricui dorește să le achiziționeze, atâta timp cât nu atentează la securitatea națională.
[sursă]
Un artist.