99.9999999% din corpul nostru este spatiu gol

atomPare ciudat, dar esti, in cea mai mare parte, spatiu gol, la fel si biroul tau, masina, prietenii, tot acest Univers.

Dimensiunea unui atom este guvernata de media pozitiilor electronilor sai, de distanta dintre nucleu si electroni. Nucleul este de 100.000 de ori mai mic decat atomul in care se afla.Daca nucleul ar fi de dimensiunea unei alune, atomul ar fi cat un stadion de fotbal. Daca am sterge spatiul liber din atomii nostri, am incapea intr-o particula de praf, iar toata specia umana nu ar masura mai mult decat un cub de zahar.

De unde vine, atunci, toata masa noastra?

Energie! La baza noastra suntem compusi din atomi, care sunt compusi din electroni, protoni si neutroni. La nivel si mai mic, poate la cel mai mic, acesti protoni si neutroni, care constituie masa noastra, sunt compusi dintr-un trio de particule fundamentale intitulate quarci. Masei acestor quarci le corespunde un procent foarte mic din masa protonilor si neutronilor. Iar gluonii, care tin quarcii laolalta, nu au masa deloc.

Multi oameni de stiinta cred ca aproape toata masa noastra vine de la energia cinetica a quarcilor si a energiei gluonilor.

Daca totul este spatiu liber, de ce percepem solidele?

Ideea ca atomii sunt in mare parte spatiu liber este una care creeaza confuzie. Daca atomii sunt goi, in cea mai mare parte, de ce nu putem trece prin obiecte ca fantomele? De ce nu cad masinile prin asfalt pana in centrul Terrei? Trebuie sa intelegem altfel spatiul gol pentru ca niciodata spatiul nu este intru totul gol. Este, defapt, plin de alte lucruri interesante, precum campuri cuantice invizibile si nu numai.

Citeste si  O lucrare spune ce ti s-ar intampla daca ai atinge o gaura neagra

Te poti gandi la spatiul gol din interiorul unui atom ca la un ventilator in functiune. Cand nu se invarte, poti introduce mana printre palele sale, dar cand porneste, avem o alta situatie. Daca esti nesabuit si incerci sa introduci mana printre palele aflate in miscare, vei suferi consceinte cat se poate de fizice si solide.

Tehnic vorbind, electronii sunt niste puncte, ceea ce inseamna ca nu au volum, dar au o functie de unda, ocupand o parte importanta a atomului. Datorita mecanicii cuantice, electronul este simultan in toata acea regiune a atomului.

Palele ventilatorului sunt precum electronii care se invart cu viteza in atom. Ceea ce pare a fi spatiu gol pare solid.

Daca stai acum pe un scaun, ei bine, nu atingi scaunul pentru ca materia se afla in nucleul atomilor. Atunci cand atingi ceva sau pe cineva, nu simti atingerea atomilor ci forta electromagnetica a electronilor care iti resping electronii tai. Tehnic vorbind, nu stai pe scaun ci te afli deasupra lui, dar la o foarte mica distanta.

Cu alte cuvinte, corpul tau este foarte important si, in acelasi timp, o colectie de spatii goale, pe o planeta goala, intr-un Univers gol.

Petru Stratulat

[sursa]