Cristalul care se vindeca singur
Cercetatorii au dezvoltat un cristal ce se poate reface singur dupa ce a fost spart, fara nicio interventie chimica sau biologica. Cristalul se bazeaza doar pe propria sa structura moleculara si pe contact fizic pentru a se vindeca, un proces similar celui prin care se vindeca pielea taiata.
Cristale de un galben palid, de dimensiunile unei unghii de bebelus si cu o grosime de 0,5 mm au fost dezvoltate in laborator de catre Patrick Commins, cercetator la NYU Abu Dhabi, alaturi de Panče Naumov, profesor de chimie la aceeasi universitate, si Hideyuki Hara, cercetator la Bruker, Japonia.
Cercetatorii spun ca studiile pe dipyrazolethiuram disulfit au fost inspirate de relatiile dintre atomii de sulf din polimerii moi, care tind sa migreze catre atomii de sulf apropiati si sa formeze usor legaturi cu acestia.
Commins a declarat: ” Ceea ce se intampla atunci cand rupem acest cristal este ca atomii de sulf incep sa se miste, iar cand ii apasam, tind sa-si refaca legaturile.”
Cristalul a fost rupt folosind o masina special construita pentru a tine obiecte mici si care are posibilitatea de face o ruptura curata. Cele doua jumatati au fos puse mecanic in contact, la temperatura camerei. 24 de ore mai tarziu, cristalul era din nou intreg. Singurul defect a fost un semn vag in locul in care a fost rupt.
[sursa]
Mai curioasa decat o pisica, fascinata de magie. Magia stiintei, evident!