Cum India s-a izbit de Eurasia
O deplasare de 15 cm pe an nu pare mult, dar pentru un continent este o viteza ametitoare. Geologii au inteles in sfarsit de ce are India aceasta viteza de deplasare.
Timp de 400 milioane de ani, India a facut parte din Gondwana, supercontinent care a inclus Africa, America de Sud, Antarctica, Australia si Peninsula Araba. Gondwana a inceput sa se rupa in urma cu 180 milioane de ani, iar bucata care e acum India, s-a deplasat in urma cu 60 milioane de ani.
Studiile au aratat ceva ciudat. Pentru 40 de milioane de ani, continentul indian s-a deplasat cu viteza de 5 cm pe an, o viteza normala. Apoi, pentru 30 milioane de ani si-a marit viteza la 15 cm pe an. Motorul acestor de plasari sunt zonele de subductie, unde o platforma continentala trece deasupra alteia, impingand-o pe cea din urma in manta.
Un savant a realizat o simulare computerizata pentru a intelege ce s-a intamplat si a gasit acolo o convergenta dubla. Marginea nordica a platoului indian a intrat sub ocean. In acelasi timp, marginea opusa intra sub platoul eurasian. Pentru a testa teoria, omul de stiinta a luat 30 de studenti si a mers in muntii Himalaya. Au gasit dovezile unor vulcani ce mai demult inconjurau oceanul sub care s-a scufundat marginea indiana. In acea perioada, placa indiana s-a separat de Africa. Acest lucru a taiat zona de subductie de la 10.000 la 3.000 km permitand mantalei sa fie stoarsa la capete. Dupa ce intreaga placa a fost scufundata intre India si Eurasia, cele doua s-au ciocnit si asa s-au format muntii Himalaya.
[sursa]

Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.