Cum sa nu muriti de sarbatori I
Romanului ii plac mult sarbatorile. Si nu este singurul. Peste tot pe glob, decembrie este luna in care familiile vin impreuna, lumea fuge bezmetic dupa cadouri, se consuma cantitati industriale de alimente si bautura si pauzele de la serviciu se lungesc progresiv. Dar tot decembrie este luna in care incidenta infarctului creste cu 33%. Si nu e vina frigului. Varfurile infarctului sunt in jurul sarbatorilor. Reteta romanului pentru boli de inima este completa: multe grasimi, mult alcool, multa sare, mult stres. Si nu este numai inima cea afectata.
Masa nu se termina cand esti plin. Masa se termina atunci cand nu mai poti sa respiri. In 2013 o aplicatie pentru slabit a realizat un sumar al datelor adunate in anul respectiv: aparent, lumea consuma in medie 1600 de calorii pe zi, dar de sarbatori consumul mediu sare la 2000 de calorii. Adevarul este ca acele cantitati obscene de mancare trebuie sa fie procesate de corp. Daca aveti diabet, se poate sa vi-l dea peste cap, daca nu, se poate sa va ingrasati temporar sau, mai rau, permanent. Exista posibilitatea reala sa vi se faca rau din cauza ca mancati mult, repede si fara sa mestecati de ajuns, sa ametiti din cauza fluctuatiilor mari ale glucozei in sange, sa va balonati din cauza bacteriilor supra-solicitate sa fermenteze alimentele in colon.
Ce este de facut? In primul rand, invatati sa spuneti „nu” politicos. Nu sunteti „numai piele si os”, nu aveti nevoie de al treilea shot de „palincuta facuta de mine, numai buna pentru digestie”. In al doilea rand, incercati sa mancati echilibrat, chiar si de sarbatori. Impartiti facutul de mancare pe mai multe zile, combinati muraturile cu o alta salata care nu este o bomba cu sare, nu puneti vegeta chiar in tot, faceti maioneza mai usoara, mancati si carne, dar si fructe. Iar daca chiar nu va puteti abtine, exsta un studiu care arata ca simpla vizualizare a cum veti manca muuult si bine este de ajuns sa va faca sa reduceti consumul. Si faceti miscare. Puteti sa mancati o felie de paine pe zi, daca nu se consuma cumva, tot va veti ingrasa. Nu in ultimul rand, gatiti porcul bine!
Despre stres, depresie si accidente casnice, in partea a II-a a „Cum sa nu muriti de sarbatori”.
Medic specialist în medicina internă. Și-a terminat doctoratul în Țările de Jos, în cadrul unui program Marie-Curie. Momentan, predă în cadrul unui program de masterat Metodologii în Cercetare Medicală și scrie de zor.