Roverul Curiosity a implinit 7 ani pe Marte!
Happy birthday to you, Curiosity!
Au trecut 7 ani de cand Curiosity a amartizat intr-un mod extrem de complicat si lipsit de cusur, ceea ce a generat un val de bucurie la NASA si nu numai. In nopatea de 5 spre 6 august 2012, o macara spatiala l-a coborat pe Curiosity din capsula sa direct pe suprafata planetei Marte.
De atunci, Curiosity a descoperit foarte multe lucruri interesante. De exemplu, a gasit dovezi conform carora craterul cu diametrul de 154km a avut la un moment dat un lac si un sistem de paraie, iar alte masuratori au aratat ca zona a fost una locuibila. Curiosity a mai descoperit metan pe Marte, in craterul Gale. Acest lucru i-a intrigat pe astrobiologi pentru ca majoritatea metanului de pe Terra este produs de microbi si alte organisme. Pe Planeta Rosie, metanul nu semnalizeaza prezeta vietii ci a unor tipuri de pietre si a apei fierbinti.
In septembrie 2014, roverul a ajuns la baza muntelui Sharp, un munte misterios ce se ridica la o inaltime de 5.5 km si a urcat o portiune pentru a afla trecutul ceva mai calduros al planetei.
Roverul continua sa lucreze si astazi, cu mult dupa expirarea garantiei sale, care a acoperit doar primul an martian, adica 687 de zile terestre.
A avut niste probleme in trecut cu instrumentul destinat forarii, dar robotelul ramane in stare buna per total, dupa cum spun membrii misiunii, iar Curiosity va mai putea face experimente stiintifice pe Marte o perioada pentru ca generatorul sau de curent, bazat pe injumatatirea combustibilului radioactiv, mai are material pentru aproximativ 14 ani.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.