Curiosity are acum propria curiozitate
Roverul marțian Curiosity are acum posibilitatea să aleagă singur rocile cele mai interesante. NASA a instalat recent un nou sistem de inteligență artificială, denumit AEGIS, ce alege autonom obiective pentru sistemul său de detecție laser.
Algoritmul AEGIS analizează imaginile surprinse de camera de navigare a roverului (Navcam) și poate selecta și localiza o rocă-țintă cu sistemul laser al roverului, ChemCam, înainte ca oamenii de știință de pe Terra să apuce să se uite la imagini. ChemCam apoi determină ce fel de atomi conține roca respectivă.
Mare parte din timp pe Marte, NASA studiază roci, deci AEGIS este un detector de roci. Folosește viziunea computerizată pentru a identifica printr-o imagine digitală marginile obiectelor. În momentul în care găsește un obiect cu margini de jur-împrejur, îl definește ca fiind o rocă. Apoi, pentru fiecare în parte, analizează optic pentru a determina proprietățile precum mărimea, forma, luminozitatea și cât de departe se află aceasta față de rover.
Oamenii de știință au stabilit criteriile care definesc obiectul ca fiind o rocă interesantă. Momentan, roverul se află într-o zonă cu multe roci plate, analizate acum de Curiosity.
Înainte de Curiosity, AEGIS a fost folosit si pe Opportunity, în 2010, algoritm devoltat de NASA încă de acum 10 ani.
[sursa]
Un artist.