Curs de telecomunicații spațiale oferit de ESA

telecomunicații
Foto: ESA

Fără ingineri talentați în telecomunicații nu ar exista misiuni spațiale – așa începe Agenția Spațială Europeană anunțul de motivare a următoarei generații de specialiști în telecomunicații spațiale.

ESA caută în toate țările membre, deci și în România, 22 de studenți, masteranzi sau doctoranzi în inginerie, care să participe la „The Ladybird Guide to Spacecraft Communications”, un curs de pregătire pentru telecomunicații spațiale, ce se va desfășura din 14 până în 17 februarie 2017, la Centrul de Invățare și Pregătire al ESA din Redu, Belgia.

Pentru a convinge de importanța inginerilor în telecomunicații spațiale în cadrul unei misiuni, Agenția Spațială Europeană redă exemplul sondei spațiale Huygens, prima sondă care a aterizat pe Titan, satelitul lui Saturn, în 2005. În timpul călătoriei lui Huygens către Titan, un inginer de telecomunicații al ESA a observat o anomalie în rezultatele testelor sistemului de telecomunicații. Rămăsă nerezolvată, acea anomalie ar fi putut conduce la pierderea tuturor datelor transmise de sondă după momentul impactului cu suprafața satelitului. Fără implicarea inginerilor de telecomunicații, nu am fi știut azi ce se întâmplă în spatele norilor ce acoperă suprafața lui Titan.

Pe durata desfășurării cursului, participanții vor interacționa cu un expert din cadrul ESA și vor afla povești reale ale succeselor și eșecurilor operațiunilor desfășurate de inginerii în telecomunicații spațiale. Studenții vor participa la o simulare a unui sistem de telecomunicații și la rezolvarea unei anomalii preluate din arhiva reală a unei misiuni ESA, fiindu-le prezentate în timp real aceleași informații pe care le-ar primi echipa responsabilă de o misiune spațială.

Citeste si  Expediția 50/51 - SUA, Rusia și Franța la bordul ISS

Participanții selectați vor fi sponzorizați de ESA cu 200 de Euro pentru călătoria către Belgia. De asemenea, pe durata desfășurării cursului, participanților le va fi asigurată cazarea și masa.

Pot participa la acest curs cetățeni ai statelor membre ale Agenției Spațiale Europene cu vârste cuprinse între 18 și 32 de ani, care sunt înscriși la cursuri de licență, master sau doctorat în domeniul ingineriei și care trimit o scrisoare de intenție, un CV, o scrisoare de recomandare și foaia matricolă, aici.

Aplicațiile pot fi trimise până pe 12 decembrie 2016, la ora 00:59 – ora locală a României.

Anca Stănescu