De ce mancarea indiana este atat de buna?

indian-food_1024Oamenii de stiinta de la IIT (MIT-ul indian) au gasit motivul pentru care, stiintific vorbind, mancarea indiana este atat de buna. Descoperirea contrazice principiul chef-ului Heston Blumenthal intitulat „food pairing”, adica potrivire culinara.

Acesta spune ca mancarurile, dulci sau aromate, pot fi combinate in retete daca ele contin aceleasi tipuri de arome. Chiar daca ciocolata alba si caviarul par atat de diferite, Blumenthal a incercat teoria aceasta si a functionat cu ele pentru ca ambele contin niveluri inalte de amina, care este un compus organic al amoniacului, grupuri de proteine care s-au desprins din aminoacizi dar care nu s-au transformat in amoniac. Aminele contribuie la aromele pe care le gasim in carnea gatita, printre altele.

Dar cand o echipa de la Institutul Indian de Tehnologie a analizat molecular multe retete indiene, a descoperit ca aromele din ingredientele utilizate nu se combina deloc. De fapt, in unele dish-uri, condimentele intaresc aceasta incompatibilitate.

Citeste si  Microbi neschimbati dupa 2 mld de ani

Au analizat 2.543 de feluri de dish-uri din mai multe sub-bucatarii indiene precum bengaleza, punjabi, jain, sud-indiana, rajasthani etc., contin mai mult de 194 de ingrediente unice, care pot fi impartite in 15 categorii: condimente, legume, fructe, derivate din plante, seminte, cereale, plante, fainoase, ierburi, carne, peste si fructe de mare, bauturi, produse animale si altele.

Concluzia la care au ajuns a fost ca bucataria ca intreg este caracterizata de incompatibilitatea ingredientelor, total opusa de cea a lui Blumenthal.

[sursa]