De ce nu invadeaza rechinii lacurile si raurile dulci

rechinPutine animale fac trecerea de la apa sarata la cea dulce. Anumite caracteristici fiziologice si ecologice limiteaza accesul, iar pentru rechini motivul ar fi ca s-ar scufunda, conform unui studiu publicat in Journal of Experimental Biology.

Pestii cartilaginosi, cum sunt rechinii, prospera in ecosisteme marine pe toata planeta, dar putini au evoluat pentru a popula rauri si lacuri de apa dulce. Din peste 1000 de specii de Elasmobranhii, doar 5% pot trai in apa dulce, si cele mai multe dintre acestea o fac ocazional. Prin comparatie, aproape 40% dintre pestii ososi traiesc in aceste conditii. Cercetatorii cred ca ar fi din cauza costurilor metabolice in pastrarea presiunii din corp prin modificarea nivelurilor de apa si sare.

Citeste si  Leii de mare au ureche muzicala

Cum e cu diferentele de densitate dintre apa dulce si cea sarata? Una dintre cele mai mari, comparand Marea Rosie cu o piscina, e gradul de flotabilitate. In timp ce multi pesti ososi au vezici pe care si le umplu cu aer pentru a controla flotabilitatea, elasmobranhiile se folosesc de un ficat bogat in lipide.

[sursa]