De ce stresul cauzează albirea părului?

Ne imaginăm cum vom arăta la 80 de ani? Cu siguranță dacă răspunsul este da, nu putem trece cu vederea peste caracteristicile părului. Va fi tot blond? Va străluci ca în tinerețe? Greu de crezut, dar nu imposibil. Se spune că atunci când Marie Antoinette a fost capturată în timpul Revoluției Franceze, părul ei ar fi devenit alb peste noapte. Este posibil?

De mult timp, credința populară a făcut legătura între stresul la care este supus individul și nivelul de decolorare a părului, adică de grizonare.

Recent, în cursul anului 2020, oamenii de știință HSCRB (Harvard Department of Stem Cell and Regenerative Biology) au descoperit exact modul în care se desfășoară procesul: stresul activează nervii care fac parte din răspunsul de luptă sau fugi (acel mecanism prin care reacționăm la situații neprevăzute, de criză, limită, ș.a.m.d.), care la rândul său provoacă daune permanente celulelor stem regeneratoare de pigmenți din foliculii de păr.

Studiul, publicat în Nature, avansează cunoștințele oamenilor de știință cu privire la modul în care stresul poate afecta organismul uman.

„Am vrut să înțelegem dacă această conexiune este adevărată și, dacă da, cum stresul duce la modificări în diferite țesuturi. Pigmentarea părului este un sistem atât de accesibil și tractabil pentru început și, în plus, am fost cu adevărat curioși să vedem dacă stresul duce într-adevăr la grizonarea părului. ” – declară unul dintre autorii studiului.

Deoarece stresul afectează întregul corp, cercetătorii au trebuit mai întâi să restrângă ce sistem fiziologic este responsabil pentru conectarea stresului de culoarea părului. Echipa a făcut ipoteza pentru prima dată că stresul provoacă un atac imunitar asupra celulelor producătoare de pigmenți. Stresul ridică întotdeauna nivelurile hormonului cortizol din organism, așa că cercetătorii au presupus că cortizolul ar putea juca un rol. 

În mod surprinzător, când au îndepărtat glanda suprarenală de la șoareci, astfel încât nu au mai fost produși hormoni asemănători cortizolului, părul lor a devenit totuși gri.

Nervii simpatici se ramifică în fiecare folicul de păr de pe piele. Cercetătorii au descoperit că stresul face ca acești nervi să elibereze mediatorul norepinefrină, care este preluat de celulele stem din apropiere, care mai departe regenerează pigmentul.

Daune permanente

În foliculul pilos, anumite celule stem acționează ca un rezervor de celule producătoare de pigmenți. Când părul se regenerează, unele dintre celulele stem se transformă în celule producătoare de pigmenți care colorează părul.

Citeste si  Scanare 3D sub vulcani

Cercetătorii au descoperit că noradrenalina din nervii simpatici determină activarea excesivă a celulelor stem. Toate celulele stem se transformă în celule producătoare de pigmenți, epuizând prematur rezervorul.

„Stresul acut, în special răspunsul la luptă sau fugă, a fost considerat în mod tradițional benefic pentru supraviețuirea unui animal. Dar, în acest caz, stresul acut determină epuizarea permanentă a celulelor stem „ – a declarat Bing Zhang, autorul principal al studiului.

Pentru a conecta stresul cu griul părului, cercetătorii au început cu un răspuns al întregului organism și s-au apropiat progresiv de sistemele de organe individuale, de interacțiunea dintre celule și, în cele din urmă, de biologia și chimia moleculară. Procesul a necesitat o varietate de instrumente de cercetare pe parcurs, inclusiv metode de manipulare a organelor, nervilor și receptorilor celulari.

„Pentru a trece de la cel mai înalt nivel la cel mai mic detaliu, am colaborat cu mulți oameni de știință dintr-o gamă largă de discipline, folosind o combinație de abordări diferite pentru a rezolva o întrebare biologică foarte fundamentală” – a spus Zhang.

Constatările pot ajuta la iluminarea efectelor mai largi ale stresului asupra diferitelor organe și țesuturi. Această înțelegere va deschide calea pentru noi studii care urmăresc să modifice sau să blocheze efectele dăunătoare ale stresului. Biroul de Dezvoltare Tehnologică din Harvard a depus o cerere provizorie de brevet cu privire la constatările laboratorului și angajează parteneri comerciali potențiali care ar putea fi interesați de aplicații clinice și cosmetice.

Înțelegând cu exactitate modul în care stresul afectează celulele stem care regenerează pigmentul, am pus bazele înțelegerii modului în care stresul afectează alte țesuturi și organe din corp. Înțelegerea modului în care țesuturile noastre se schimbă sub stres este primul pas critic către un eventual tratament care poate opri sau întoarce impactul dăunător al stresului.

Cu siguranță încă mai avem multe de învățat în acest domeniu. 

Mai multe informații: sursă 1 | sursă 2 | sursă 3