„Dealurile gravitationale” sunt unul dintre cele mai ciudate fenomene naturale

V-ati aflat vreodata intr-o masina care, cu motorul oprit, urca un deal? Aceste puncte interesante, ca sa nu le spunem ciudate, sunt raspandite pe tot globul, dealuri pe care le urci aproape fara efort si pe care le cobori destul de greu, daca esti ciclist.

Au fost denumite „dealuri gravitationale”, iar doua se afla in locuri precum Confusion Hill din California si Magnetic Hill, Canada, si, desi au inspirat tot felul de povesti care au legatura cu vrajitoria sau magneti gigantici ingropati in subteran, explicatia stiintifica te va face sa reconsideri toate pantele pe care le urci. Toate au un lucru in comun: daca te afli intr-o masina la baza lor si o pui in punctul mort, masina va rula singura in marsarier. Poti cobori din masina pentru a o vedea din exterior cum se deplaseaza singura.

Un utilizator de YouTube a testat principiul cu o minge pe un drum din Pennsylvania.

Deci, ce naiba se intampla? Se pare ca acest fenomen natural nu este altceva decat o iluzie optica, una atat de buna incat e imposibil sa o deslusesti fara echipament specializat, dar daca te echipezi cu markeri GPS pentru a masura diferenta intre varful pantei si baza ei, vei realiza ca totul e invers, de fapt. Ai impresia ca te afli la baza, cand, de fapt, te afli in varful ei.

Citeste si  Cea mai fericita tara din lume

Totusi, cum de suntem atat de tare inselati de proprii ochi? Potrivit psihologilor, totul se rezuma la orizont. De regula, acesta este obturat in cazul dealurilor gravitationale, asadar nu avem un punct de referinta clar, sau orizontul este clar, dar nu vedem panta in relatie cu restul reliefului.

Un studiu din 2003 a analizat modul in care lipsa orizontului ne poate afecta perspectiva prin crearea in laborator a unor situatii similare pentru a observa reactia voluntarilor. Cercetatorii de la Universitatile Padova si Pavia (Italia) au construit modele ale unor dealuri gravitationale si le-au cerut voluntarilor sa le priveasca printr-un orificiu, oferindu-le senzatia ca se afla acolo. Apoi au modificat orizontul pentru a testa reactia lor. Au descoperit ca fara un orizont in fata ochilor, copacii si semnele de circulatie ne joaca feste.

[sursa]