Deșeuri spațiale prăbușite pe Pământ

deșeuri
Foto: The Myanmar Times

Două bucăți de deșeuri spațiale s-au prăbușit joia trecută în Myanmar. Cel mai mare dintre cele două obiecte are o formă cilindrică, o lungime de aproximativ 4,5 metri și un diametru de aproape un metru.

Din fericire nimeni nu a fost rănit ca urmare a impactului celor două obiecte cu solul, însă evenimentul  readuce în atenție problema încă nerezolvată a deșeurilor spațiale ce orbitează planeta noastră.

Deși nu există nicio confirmare din partea guvernului chinez cu privire la proveniența celor două obiecte sau legătura directă dintre ele, există surse care asociază evenimentul de joi cu laboratorul spațial Tiangong 1, un obiect de 8,5 tone asupra căruia China a pierdut controlul și care urma să cadă liber în atmosfera Pământului în anul 2017.

NASA estimează că există mai mult de 500.000 de bucăți de deșeuri spațiale de mărimea unei granule de marmură și peste 20.000 de deșeuri de mărimea unei mingi de baseball, care călătoresc în prezent la viteze de 28.162 km/h în jurul Pământului. Toate aceste deșeuri sunt rezultatul activității umane de explorare a spațiului. Sateliți dezafectați sau bucăți desprinse din vehicule spațiale prezintă un pericol pentru Stația Spațială Internațională, pentru sateliții încă în funcțiune și pentru vehiculele spațiale cu misiuni umane la bord.

Citeste si  Prima harta a campului magnetic al Caii Lactee

Cele mai multe dintre aceste deșeuri ard la intrarea în atmosferă, însă există șansa ca bucățile mai mari să se prăbușească pe Pământ fără nicio avertizare prealabilă, așa cum s-a întamplat în Myanmar.

Mai jos este o simulare a distribuției și mișcării obiectelor construite de om, care orbitează Pământul, publicată de NASA pe canalul de YouTube:

[sursa] [sursa]

Anca Stănescu