Detalii ascunse de pe Soare fotografiate de astronomi
Astronomii au reusit sa analizeze o „gaura” din Soare cu diametrul de doua ori mai mare decat cel al Terrei. Pata gigantica a fost fotografiata in 2015, dar, datorita noilor imagini, oamenii de stiinta pot studia acum centrul intunecat al acesteia in detaliu, lucru care ne-ar putea ajuta sa intelegem mai bine fizica misterioasa care guverneaza steaua noastra.
Petele solare sunt detalii normale ce apar pe suprafata Soarelui, atunci cand campul sau magnetic devine foarte concentrat in anumite zone. Acest lucru cauzeaza aparitia unor regiuni mai putin fierbinti, motiv pentru care petele solare apar de culoare neagra in imagini, care pot duce la eruptii solare ce expuleaza materie in spatiu. Efectul acestora, in cazul Terrei, poate fi vazut sub forma aurorelor boreale si australe. Daca eruptia este mai puternica, telecomunicatiile pot avea de suferit.
Avem telescoape care urmaresc petele solare in diferite lungimi de unda, dar cercetatorii au utilizat acum un telescop pentru a le observa in unde radio pentru a detecta detalii nemaivazute. Fotografiile acestea au fost realizate cu ajutorul Atacama Large Millimetre/submillimetre Array (ALMA) din Chile.
ALMA este utilizat pentru a detecta unde radio venite de la galaxii indepartate, dar a fost creat si pentru a observa Soarele. Poate detecta unde radio altfel decat orice alt telescop de pe Terra. Lungimile sale de unda sunt de 1.25 mm si 3 mm. Ambele scaneaza cromosfera Soarelui, zona aflata chiar deasupra suprafetei sale pe care o putem vedea in spectrul vizibil al luminii. Cele doua lungimi de unda ne ofera imagini total diferite pentru ca temperatura cromosferei se schimba in apropierea unei pete in functie de cat de adanca este aceasta.
Aceasta a fost facuta cu lungimea de unda de 1.25 mm:
Iar aceasta cu cea de 3 mm:
Echipa spera acum ca telescopul sa ii ajute sa inteleaga modul in care diferenta de temperatura poate influenta formarea petelor solare, un proces pe care nu l-am inteles inca in totalitate.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.