Cel mai sensibil detector de materie intunecata, in 2020
Un detector avansat de materie intunecata, ce speram ca va detecta o coliziune intre o particula de materie intunecata si una de materie obisnuita, a fost aprobat de Congresul SUA pentru a fi construit in 2020.
Intitulat LUX-ZEPLIN (LZ), detectorul va fi localizat in Lead, Dakota de Sud, la Stanford Underground Research Facility, o fosta mina de aur situata la 1.480 metri adancime departe de orice interferenta. Detectorul va fi de cel putin 100 de ori mai sensibil decat detectoarele din prezent, care au esuat in detectarea materiei intunecate.
Aprobarea a venit luna trecuta cand Departamentul Energiei a aprobat costurile.
„Nautra materiei intunecate, ce constituie 85% din toata materia Universului, este unul dintre cele mai mai mistere din stiinta contemporana. Asa cum stiinta a elucidat natura materiei obisnuite, de la elementele din tabelul periodic si pana la particulele subatomice, proiectul LZ va aduce lumina asupra celei mai importante ipoteze, aceea a existentei materiei intunecate” – Harry Nelson, purtator de cuvant al LZ
Pana acum, aceasta „substanta” a ramas una misterioasa. Ii putem observa efectele asupra galaxiilor si este un ingredient crucial in modelele computerizate ale Universului, dar nu stim din ce este compusa. LZ va cauta particulele de materie intunecata intitulate WIMP. Pentru asta, se va folosi de o camera cu 10 tone de xenon lichid purificat. Flash-uri de lumina si pulsuri electrice vor revela interactiunile particulelor, iar oamenii de stiinta spera ca acestea ne vor arata si interactiuni intre materia intuncata si cea obisnuita.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.