Dieta mediteraneană scade cu 23% riscul de moarte în cazul femeilor

Dieta mediteraneană, numită după regiunea care a inspirat-o, a fost asociată mult timp cu sănătatea. Acum, un nou studiu evidențiază o reducere cu 23% a ratei mortalității la femeile care urmează dieta, oferind și mai multe dovezi ale beneficiilor care vin odată cu înlocuirea alimentelor procesate cu fructe și legume proaspete.

Experiența a 25.315 femei urmărite pe parcursul a 25 de ani a arătat că cele ale căror obiceiuri alimentare corespundeau în mod regulat modelului mediteranean erau cu mai mult de o cincime mai puțin susceptibile să moară din orice cauză pe perioada studiului, comparativ cu cele care nu urmau dieta.

Mai mult, echipa de cercetare de la Brigham and Women’s Hospital (BWH), parte a Harvard Medical School, a reușit să identifice schimbări biologice care pot explica de ce dieta mediteraneană este asociată cu longevitatea.

Pentru femeile care doresc să trăiască mai mult, studiul nostru le îndeamnă să își continue dieta. Vestea bună este că urmarea unui model alimentar mediteranean ar putea duce la o reducere cu aproximativ un sfert a riscului de deces pe parcursul a mai mult de 25 de ani, cu beneficii atât privind mortalitatea prin cancer, cât și mortalitatea cardiovasculară, principalele cauze de deces la femei și bărbați în SUA și la nivel global – spune cardiologul Samia Mora, de la BWH

O dietă mediteraneană se bazează în mare măsură pe nuci, semințe, fructe, legume, cereale integrale și leguminoase, cu ulei de măsline ca sursă principală de grăsime. Proteinele pot proveni din cantități mici de pește, carne de pasăre, lactate și ouă. Carnea roșie, alimentele procesate și alcoolul sunt menținute la un nivel minim.

Cercetătorii au analizat numeroși biomarkeri în organism, constatând că principalele beneficii ale dietei par să existe în procesele metabolice și inflamatorii din organism – acele procese care ajută la menținerea funcțiilor corporale în parametri normali.

Citeste si  Supravietuitorii Ebolei ar trebui sa foloseasca prezervative toata viata

Au existat, de asemenea, îmbunătățiri în tensiunea arterială și rezistența la insulină la cei care au urmat o dietă mediteraneană, comparativ cu cei cu alte obiceiuri alimentare. Se pare că toți acești factori multipli se adună pentru a proteja împotriva unei morți premature.

Chiar și schimbările modeste în factorii de risc stabiliți pentru bolile metabolice – în special cei legați de micromolecule metabolite, inflamație, lipoproteine bogate în trigliceride, obezitate și rezistență la insulină – pot aduce beneficii substanțiale pe termen lung datorită dietei mediteraneene – epidemiologul Shafqat Ahmad de la BWH și Universitatea Uppsala din Suedia

Este important să avem în vedere că studiul a implicat în principal femei albe, non-hispanice, de vârstă mijlocie și mai în vârstă, toate fiind profesioniste în domeniul sănătății. În afară de analiza biomarkerilor, datele au fost colectate prin auto-raportare, iar metoda nu a fost concepută pentru a determina cauzalitatea.

Cu toate acestea, dimensiunea mare a eșantionului și perioada lungă de urmărire, împreună cu alte studii din acest domeniu care indică concluzii similare, sugerează că dieta mediteraneană ar putea cu adevărat să ne ajute să trăim mai mult – și începem să înțelegem de ce.

Beneficiile pentru sănătate ale dietei mediteraneene sunt recunoscute de profesioniștii din domeniul medical, iar studiul nostru oferă perspective asupra motivului pentru care dieta poate fi atât de benefică. Politicile de sănătate publică ar trebui să promoveze atributele alimentare sănătoase ale dietei mediteraneene și ar trebui să descurajeze adaptările nesănătoase – spune Mora.

Cercetarea a fost publicată în JAMA Network Open.

[sursa]