Diferentele culturale isi lasa amprenta asupra ADN-ului

Un studiu realizat la UC San Francisco a analizat metilatia ADN-ului – o adnotare a ADN-ului, care modifica exprimarea genetica fara a modifica insa structura genomului – intr-un grup de copii din America de Sud. Metilatia este o marca epigenetica despre care se stie deja ca poate fi mostenita sau modificata de experienta de viata.

Cercetatorii au identificat mai multe sute de diferente in procesul de metilatie, asociate copiilor din Puerto Rico si Mexic, dar au descoperit si ca doar trei sferturi dintre diferentele epigenetice dintre cele doua grupuri sunt din cauza originii genetice diferite. Restul reprezinta o amprenta biologica ce are la baza experientele, practicile si factorie de mediu la care au fost expuse cele doua subgrupuri etnice.

Aceste descoperiri sunt foarte importante pentru a putea analiza riscul de aparitie al unei boli in cadrul unui grup etnic. „La fel ca in cazul oricarui istoric familial, etnia este asociata cu anumite afectiuni atat din cauze genetice cat si din cauza factorilor de mediu”, spune Noah Zaitlen, Doctor, la UCSF, profesor asistent la Medicina si co-autor al studiului. „Daca mama sau tatal tau au suferit atacuri de cord, aceasta le spune medicilor despre riscul ca si tu sa ai unul. In parte din cauze genetice, dar si pentru ca stilul tau de viata este influentat serios de stilul de viata al parintilor tai. Grupul tau etnic este ca o familie mult mai mare – partial este o chestiune genetica, dar reflecta si mediul comunitatii tale extinse.”

Citeste si  Internetul, stocat într-o eprubetă

[sursa]