Disc protoplanetar cu structura spiralata

brate in spirala, disc protoplanetar
Credit: B. Saxton; ALMA

Astronomii au descoperit o structura distincta ce implica brate spiralate in rezervorul de gaz si praf ce inconjoara o stea tanara: Elias 2-27. In timp ce structuri spiralate au fost observate pe suprafata discurilor protoplanetare, aceste noi descoperiri facute de observatorul ALMA din Chile sunt primele care indica existenta unor astfel de spirale in planul median al discului, acolo unde are loc formarea planetelor.

Acest tip de structuri indica fie prezenta unei planete nou-formate, fie creeaza conditiile necesare pentru formarea ei.

O echipa internationala de cercetatori condusa de Laura Perez de la Institutul pentru Radio Astronomie Max Planck, din Bonn, si incluzand cercetatori de la acelasi institut, dar din Heidelberg, a obtinut prima imagine a structurii spiralate vazuta in radiatia termica a prafului stelar provenind de la discul protoplanetar, locul potential al nasterii unui sistem solar.

Citeste si  Propulsoarele sondei OSIRIS-Rex testate cu succes

Noile observatii facute de ALMA indica tanara stea Elias 2-27 ca membra a unei regiuni mult mai mari, cunoscuta sub numele de complexul stelar ρ-Ophiuchi, aflat la 450 de ani lumina de Pamant. Se estimeaza ca Elias 2-27 s-a format acum un milion de ani, ceea ce este foarte putin comparativ cu Soarele nostru care are cinci miliarde de ani.

Rezolutia spatiala de 0.24″, la care ALMA a facut observatiile, a trasat radiatiile termice ale particulelor de praf care formeaza intre 1 si 10% din masa discurilor planetare. Tiparul spiralat se afla la distante intre 100 si 300 de unitati astronomice de steaua centrala.

Ana Maria Nica

[sursa]