Dispozitivul care dezinfectează apa în câteva minute

dispozitiv
Foto: Stanford University

Deși pentru mulți dintre noi accesul la apă proaspătă și necontaminată este ceva normal, 650 de milioane de oameni din lume trăiesc fără a avea apă curată. În încercarea de a rezolva această situație, o echipă de cercetători de la Universitatea Stanford și SLAC National Laboratory a dezvoltat un dispozitiv care poate să dezinfecteze apa în 20 de minute cu ajutorul soarelui.

Apa contaminată poate fi curățată în mod natural prin expunerea la soare, dar procesul de distilare durează 48 de ore. Acest dispozitiv având 1 cm lățime și 2 cm lungime poate să capteze o parte mai mare din razele soarelui pentru a spori capacitatea de dezinfectare și să transforme apa murdară în apă potabilă în doar câteva minute.

Dispozitivul este negru și dreptunghiular și este construit din oțel și bisulfură de molibden. Lumina soarelui atrage electroni în învelișul de molibden, producându-se reacții chimice în apă. Aceste reacții chimice generează peroxid de hidrogen și alți dezinfectanți care omoară bacteriile.

Citeste si  Microbii transforma urina in electricitate

Rezultatele testelor echipei de cercetători, publicate în Nature Nanotechnology, arată că dispozitivul a omorât în doar 20 de minute 99,99% din bacteriile aflate în 25 ml de apă cu o concentrație de bacterii de 1.000.000 pe ml.

Un factor important care ar putea să facă această tehnologie viabilă pe piață este faptul că bisulfura de molibden este ieftin de produs. Până acum, dispozitivul a avut succes doar în cazul a trei tipuri de bacterii și nu dă rezultate în cazul poluanților chimici.

[sursa] [sursa]

Anca Stănescu