Dovezi ale unor planete dincolo de Neptun

800px-EightTNOsSubiectul meu preferat de astazi. Posibilitatea ca o planeta sa se ascunda la limita sistemului solar a crescut foarte mult datorita orbitelor unor obiecte abia descoperite. Cea mai noua dovada ne arata ca ar exista chiar doua planete mari la distante impresionante de Soare.

Campania de cautare a planetei X dincolo de Neptun exista de mai bine de un secol. Recent, doua planete pitice, Sedna si 2102 VP 113, au fost identificate cu orbite ce depasesc de peste 100 de ori distanta dintre noi si Soare. Oricat de mari ar fi distantele acestea, sunt totusi prea mici pentru ca obiectele sa faca parte din Norul Oort. Acesta se afla la o distanta de 5000 de Unitati Astronimice. O unitate reprezinta distanta dintre noi si Soare. Se crede ca s-ar fi creat undeva langa Soare. Influenta gravitationala a unei planete mari ar explica de ce orbitele acestora doua s-ar fi schimbat atat de mult.

Teoria are si niste gauri. Daca nu ne putem explica modul in care asemenea obiecte au dobandit asemenea orbite, atunci este neclar cum obiecte teoretice au ajuns acolo, asa departe. Cu alte cuvinte, cum poti sa-mi spui ca ar putea exista doua planete acolo daca tu nu intelegi cum ar fi ajuns… acolo?

Citeste si  Cea mai mare concentratie de materie intunecata

Si asa au inceput mai multi astronomi sa se certe prin Jurnale Stiintifice, unii intarind teoria cu tot felul de teorii, altii demontand ce spun primii. Ce este clar e ca in acea zona, extrem de departe de noi, exista corpuri ceresti mici, dar mai mari decat Pluto. Stim foarte putine lucruri despre ele, iar maine voi veni aici cu informatii despre Sedna. Neaparat. Ma pune pe ganduri…

[sursa]