Dunele de nisip

Dunele de nisip sunt intrigante, in primul rand, pentru ca isi schimba constant forma.

In momentul de fata, peste 20% din suprafata Pamantului este acoperita de deserturi. Nisipurile pot fi surprinzatoare si periculoase. De asemenea, acestea pot produce sunete inexplicabile.

1
Cel mai mare sistem de dune din Statele Unite ale Americii, Algodones, se intinde din California pana in Arizona si in Mexic.

2
Valurile sunt o particularitate des intalnita. Acestea difera de mai multi factori, printre care, viteza vantului sau marimea si densitatea firului de nisip.

3
Uriasele dune Kelso, din California, sunt faimoase pentru sunetele misterioase pe care le produc, la contactul particulelor de nisip, intre ele.

4
Se planteaza ierburi, rezistente la conditii extreme, de-a lungul dunelor costale, pentru a tine formatiunile in loc, pe timp de furtuna.

Citeste si  Ig Nobel 2015 - Cele mai inutile descoperiri stiintifice

5
Geologii credeau ca au inteles dunele de nisip, ca acestea sunt solide, la interior, cu toate ca se misca. Au recunoscut, insa ca nu stim inca totul despre dune, dupa ce un copil de 6 ani a fost „inghitit” de Muntele Baldy, din Indiana. Baiatul a disparut printr-o gaura misterioasa, de 30 de cm, diametru, fiind cu greu recuperat de autoritati, in viata.

6
Tottori Perfecture, din Japonia este cel mai fotografiat peisaj natural, din lume.

7
Dunele Eureka, tot din California se dezvolta pe inaltime si arata precum glazura de tort.

sand-dunes-golden-ripples-670-1
Pamantul nu este singura planeta pe care pot fi intalnite dune de nisip, aceasta formatiune este prezenta si pe Marte sau pe luna lui Saturn, Titan.

[sursa]