Durata unei secunde s-ar putea schimba

ceasStim deja ca timpul este o conventie, asa cum il masuram, care ne ajuta sa ne organizam mai bine. Este tinut cu rigurozitate de o retea compusa din aproximativ 500 de ceasuri atomice.

Oamenii de stiinta au demonstrat ca timpul ar putea fi tinut mult mai exact cu ajutorul unor ceasuri de generatie noua intitulate ceasuri optice. Doresc sa foloseasca acest sistem pentru a redefini secunda, ceea ce ar putea duce la mai multe intr-o zi, care acum are 24 de ore.

Ceasurile optice sunt atat de precise incat s-ar fi decalat cu doar doua minute, daca ar fi functionat de la Big Bang incoace, un lucru incredibil. Este foarte important modul in care masuram timpul la nivel global pentru ca secunda, asa cum este ea definita de Sistemul International de Unitati, sta la baza aparatelor GPS, retelelor de energie electrica si sistemelor financiara de care depindem.

Citeste si  Cat costa explozia unei rachete a SpaceX

Din acest motiv, folosim ceasurile atomice, care masoara vibratia unui atom ce cesiu exact ca miscarea unui pendul. Din 1967,  o secunda a fost definita ca fiind compusa din 9,192,631,770 de cicluri ale acestor vibratii. Oricat de precis ar suna, pana si ceasurile atomice pot acumula erori de o nano-secunda pe luna.

Ceasurile optice, pe de alta parte, sunt mult mai precise. Functioneaza pe un principiu similar ceasurilor atomice, dar masoara oscilatia atomilor sau ionilor care vibreaza la frecvente de 100.000 de ori mai mari decat cele ale microundelor, adica mult mai rapid si, deci, mai precis.

[sursa]