Eclipsa totală de Soare din 21 august 2017
Săptămâna viitoare, pe 21 august, Soarele va dispărea de pe cer timp de câteva minute, în ce va fi prima eclipsă totală de Soare în aproape 100 de ani, ce va traversa Statele Unite ale Americii de pe coasta Pacificului până pe coasta Atlanticului. Banda de totalitate a eclipsei, în care Luna va acoperi complet Soarele, va traversa America de Nord, întinzându-se de la Oregon până în Carolina de Sud.
În timpul unei eclipse totale de Soare, printr-o coincidență de geometrie astronomică, Luna blochează complet discul Soarelui, iar atmosfera superioară a acestuia, denumită coroană, devine vizibilă de pe Pământ. Coroana Soarelui poate fi observată cu ochiul liber doar în timpul unei eclipse totale de Soare și este un spectacol de lumini unic, dar și un prilej bun de studiu. NASA va folosi trei aeronave care vor filma eclipsa din aer și vor colecta 8 minute de totalitate, în încercarea de a afla mai multe despre felul în care erupțiile solare influențează câmpul magnetic al Pământului.
Deși nu vor putea observa coroana Soarelui, observatorii din afara benzii de totalitate, adică tot restul Americii de Nord și câteva părți din America de Sud, Africa și Europa, vor putea vedea cel puțin o eclipsă parțială de Soare.
Eclipsa din 21 august va fi una dintre cele mai urmărite și studiate eclipse de până acum. Echipe de astronomi amatori și oameni de știință din întreaga lume, inclusiv din România, se vor afla luni în statele ce vor fi traversate de banda de totalitate a eclipsei. Trei echipe ale Știință & Tehnică vor transmite în direct de pe teritoriu american eclipsa de Soare.
NASA estimează că ziua de 21 august 2017 va fi una din cele mai grele zile din punct de vedere al traficului din istoria SUA și că numărul oamenilor ce se află de-a lungul benzii de totalitate se va dubla în ziua eclipsei. Cele mai multe locuri de cazare din statele ce vor fi traversate de banda de totalitate au fost rezervate cu mai mult de un an înaintea marelui eveniment astronomic.
NASA va transmite în direct acest eveniment și va difuza imagini ale eclipsei văzute din diferite puncte de la sol, dar și din aeronave, din baloane de altitudine mare și chiar și de la bordul Stației Spațiale Internaționale.
Știe întotdeauna când trece Stația Spațială Internațională deasupra Bucureștiului (pentru că primește mail de la NASA).